Lakušić: Zabrinjavajuće što Glavni grad ne reaguje na ekocid nad Moračom

On je kazao da se eksploatacija odvija u sanitarnoj zoni vodoizvorišta Bolje sestre sa kojeg se pijaćom vodom snabdijeva najveći dio crnogorskog primorja

10791 pregleda 42 reakcija 10 komentar(a)
Lakušić, Foto: Privatna arhiva
Lakušić, Foto: Privatna arhiva

Čelni funkcioneri Glavnog grada, motivisani svojim ličnim interesima i korupcijom, ćute o ekocidu koji se sprovodi nad rijekom Moračom, ocijenio je predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda Zoran Lakušić.

Lakušić je naveo da je zabrinjavajuće što nadležne institucije Glavnog grada ne reaguju na ekocid, izvršen nelegalnom ekspoloatacijom šljunka i pijeska.

On je kazao da se eksploatacija odvija u sanitarnoj zoni vodoizvorišta Bolje sestre sa kojeg se pijaćom vodom snabdijeva najveći dio crnogorskog primorja.

“Teško je naći očigledniji primjer ekocida o kojem čelni funkcioneri gradske vlasti ćute, motivisani svojim ličnim interesima i korupcijom”, kazao je Lakušić.

On je kazao da javnosti nije poznato da su čelnici reagovali na bilo koju prijavu protiv onih koji, kako je rekao, čine zločin nad prirodom, kako bi punili vlastite džepove.

“Vjerovatno jer su kompanije, koje vrše nelegalnu eksploataciju u veoma bliskim odnosima sa čelnim ljudima gradske uprave - stalno su pobjednici na tenderima, a za neke od njih se vežu i afere koje su dobro poznate javnosti”, rekao je Lakušić.

On je podsjetio da se 2011. godine počelo se sa uređenjem korita Morače, koje je za cilj trebalo da ima zaštitu od poplava i izradu obaloutvrda.

To je, prema njegovoj ocjeni, dovelo do nekontrolisane eksploatacije materijala iz okolnog poljoprivrednog zemljišta na obali Morače.

“Izostala je bilo kakva reakcija nadležnih gradskih institucija, koje su bile u obavezi da u potpunosti zabrane eksploataciju materijala sa poljoprivrednog zemljišta, što je u krajnjem njihova nadležnost”, rekao je Lakušić.

On je naveo da je to imalo za posledicu da se vještački nivo podzemnih voda spustio, što je dovelo do smanjenja količine vode na okolnim izvorima i na izvoru Bolje sestre.

On je kazao da Glavni grad od eksploatacije šljunka nije imao značajnih prihoda.

“U 2016, od naknada za korišćenje mineralnih sirovina, odnosno šljunka i pijeska, Glavni grad je prihodovao svega 3,91 eura, dok je građevinski lobi zarađivao milione”, kazao je Lakušić.

On smatra da se opšte dobro davalo pojedincima koji su promijenili prirodnu sliku okoline i tok Morače, čineći, kako je rekao, neizbrisivi zločin nad jednom rijekom.

“Nebrigom gradske vlasti i njenom neraskidivom spregom sa devastatorima Morače i izvorišta Bolje sestre, imamo situaciju da građani crnogorskog primorja u ljetnjim mjesecima mogu ostati bez vode”, rekoa je Lakušić.

On je naveo da je saučesnik u ekocidu i pljački svako ko sabotira akcije, istragu i procesuiranje devastatora i ne preduzima mjere iz svoje nadležnosti.

Bonus video: