CIVIS: Vesni Pećanac omogućiti život dostojan čovjeka

"Za pomoć Vesni Pećanac ne smije biti administrativnih niti bilo kakvih drugih barijera, jer je to moralna obaveza Crne Gore, odnosno onih koji u ime građana donose odluke", navodi se u saopštenju

4493 pregleda 83 reakcija 13 komentar(a)
Foto: CIVIS
Foto: CIVIS

Savez građana CIVIS apelovao je na institucije u Crnoj Gori da u skladu sa zakonskim mogućnostima pomognu glumici Vesni Pećanac, kako bi joj se "omogućio život dostojan čovjeka".

"Udovica slavnog Živka Nikolića po informacijama koje su godinama objavljivali mediji, a koje su kulminirale njenim posljednjim fotografijama iz narodne kuhinje u Beogradu, ne smije provoditi život u bijedi i siromaštvu, jer je i sama dala doprinos afirmaciji crnogorske kulture i jer je njen suprug svojim djelima za sva vremena obilježio jednu epohu, snimajući desetine filmova koji su pobrali slavu na jugoslovenskim prostorima, ali i na velikim svjetskim festivalima u Moskvi, Parizu, Montrealu, Kairu…", navodi se u saopštenju.

Iz CIVIS-a tvrde da su nerijetko najveća nacionalna priznanja i nacionalne penzije dodjeljivane "po partijskim direktivama" osobama čiji se doprinos crnogorskoj kulturi i društvu, kako ocjenjuju, "ne može nikako mjeriti sa Živkovim ili ga uopšte nema".

"Više od dvije decenije prošlo je od Živkove smrti. Njegovo djelo ne blijedi - ulice i nagrade nose njegovo ime, a u njegovu čast prave se omaži… Od toga njegova porodica nema nikakve koristi, a za pomoć Vesni Pećanac ne smije biti administrativnih niti bilo kakvih drugih barijera, jer je to moralna obaveza Crne Gore, odnosno onih koji u ime građana donose odluke. Na to državu obavezuju i desetine Živkovih prestižnih priznanja, među kojima je i Trinaestojulska nagrada", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: