Dom starih u Nikšiću: Useljenje u martu, sva oprema nabavljena

Interesovanje za nikšićki Dom starih je veliko, prijavljeno oko 60 ljudi iz grada pod Trebjesom, Risna i Bijelog Polja

10522 pregleda 1 komentar(a)
Uskoro useljenje: Dom starih, Foto: Svetlana Mandić
Uskoro useljenje: Dom starih, Foto: Svetlana Mandić

Nikšićki Dom starih prve stanare bi trebalo da primi u martu, odgovorili su “Vijestima” iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

”Rok za završetak objekta, koji je planiran u oktobru 2020. godine, pomjeren je usljed pandemije, prije svega zbog toga što je Svjetska zdravstvena organizacija odredila poseban protokol kupovine i nabavke medicinske opreme bez koje nije moguće staviti Dom u funkciju. Zbog pandemije je bila otežana nabavka termotehničke opreme”, piše u odgovoru.

Kako ističu, izvođač radova je uspio da nabavi svu potrebnu opremu, građevinski radovi su završeni i sada slijedi provjera funkcionalnosti i dobijanje administrativnih dozvola za rad.

”Interesovanje korisnika je veliko. U ovom trenutku oko 60 korisnika je prijavljeno za useljavanje. Prijavljeni korisnici su iz Nikšića, Risna i Bijelog Polja. Trend daljeg prijema korisnika, nakon ovog broja, uslijediće tokom 2022. godine”.

Kako je od 1. oktobra 2021. godine počela primjena novog Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, koji predviđa izbor direktora u svim ustanovama u sistemu socijalne i dječje zaštite, pa samim tim i u Domu starih Nikšić, 13. oktobra je raspisan konkurs za direktora. Prema inoviranom zakonu, svi prijavljeni kandidati dužni su da prođu provjeru znanja, kompentencija i sposobnosti pred nadležnom Komisijom, tako da bi uskoro trebalo da bude poznato ko će rukovoditi Domom.

Bivša Vlada Duška Markovića je 2020. osnovala ovo državno preduzeće, a za v.d. direktora imenovala Veselina Bulatovića, nekadašnjeg direktora nikšićkog Doma zdravlja. Bulatović je nekoliko mjeseci kasnije na konkursu izabran za direktora Doma starih.

”Formiran je Upravni odbor, Usvojen akt o sistematizaciji radnih mjesta kojim je predviđeno 130 radnih pozicija, plan rada, statut ustanove, kao i budžet. U oktobru 2020. godine je raspisan oglas za zapošljavanje 41 izvršioca, što se smatra dovoljnim za prvu fazu rada. Zaposleni su prošli obuke u postojećim domovima za stare, a tokom pandemije bili su angažovani kao zamjena kolegama u domovima što im je dodatno omogućilo da se upoznaju sa specifičnostima rada u Domu”, stoji u odgovoru Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Kapacitet Doma starih, koji se nalazi u nekadašnoj kasarni ispod Trebjese, je 208 smještajnih jedinica, od čega su 104 namijenjene raseljenim i interno raseljenim licima. Adaptacija objekata, na ukupnoj površini od oko 50 hiljada metara kvadratnih, iznosila je oko 5,4 miliona eura.

Opština Nikšić oslobodila je izgradnju Doma naknada za komunalno opremanje, a Agencija za projektovanje i planiranje uradila je projektnu dokumentaciju. Za objekte nekadašnje kasarne, Vlada je početkom aprila 2015. godine dala saglasnost da budu ustupljeni tadašnjem Ministarstvu rada i socijalnog staranja za izgradnju Doma.

Bonus video: