I nemedicinski radnici traže veće plate

Zaposleni protestovali ispred Kliničkog centra i tražili od nadležnih da ne budu zakinuti za povećanje

8825 pregleda 14 komentar(a)
Zaposleni traže izmjenu Granskog kolektivnog ugovora, Foto: TV Vijesti
Zaposleni traže izmjenu Granskog kolektivnog ugovora, Foto: TV Vijesti

Nemedicinsko osoblje, uz podršku dijela medicinskog kadra, okupilo se juče ispred Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) protestujući zbog toga što njima neće biti povećane zarade.

Povećanje od 12,5 odsto na zarade medicinskih radnika isključuje nemedicinski kadar, koji čini četvrtinu zaposlenih u zdravstvenom sistemu što je, kako navode, presedan. Okupljeni su pozvali nadležne da ovo pitanje regulišu tako što će se svi zaposleni tretirati jednako i traže da se do rješenja stopira isplata januarskih zarada.

Za zaposlene u zdravstvenom sistemu od 1. januara obezbijeđeno je povećanje zarada kao i za ostale, za 17,5 odsto u okviru plana “Evropa sad”. Dodatno, zdravstvenim radnicima plate će od ovog mjeseca da budu veće za 12,5 odsto.

Predstavnik zaposlenih Slobodan Brajović kazao je da je svako dosadašnje povećanje plata u zdravstvu uključivalo sve zaposlene u tom sektoru, kao što je to bio slučaj u maju 2020. kada su plane povećane za 12 odsto. On je istakao da je jučerašnji protest poruka nadležnima da isprave nepravdu prema njima.

”Kako će oni to da urade, da li nekim aneksom ugovora ili će ponovo da dovedu reprezentatine sindikate koji su morali da brinu o ovim stvarima. Dakle, da su oni radili svoj posao, mi se danas ne bi okupili niti bisno dalje morali da se okupimo. Tražimo od njih da isprave ovu nepravdu koju su nanijeli četvrtini zdravstvenog sistema i, isto tako, tražićemo da se obračun plata za januar stopira zasad dok se ovo ne riješi,” kazao je on.

Na protestu ispred najveće zdravstvene ustanove u zemlji juče su bili i zaposleni u Institutu za javno zdravlje (IJZ). Sociolog u toj ustanovi, Biljana Popović, rekla je da je nemedicinski kadar, odlukom Vlade, degradiran.

Medicinski tehničar Milan Đurović kazao je da je došao da pruži podršku kolegama i da ne želi da se oni osjećaju poniženo.

Predstavnici zaposlenih najavili su da će, ukoliko nadležni sami ne riješe problem, zahtijevati hitan prijem kod ministarke Jelene Borovinić Bojović i pokrenuti peticiju na nivou zdravstva u cijeloj državi sa zahtjevom da se Granski kolektivni ugovor izmijeni na način da svi zaposleni budu jednako uključeni u povećanje zarada.

Bonus video: