Otvaranje staze "Putevima Obluna, Ilirske gradine koja je oživjela"

Dužina staze u jednom smjeru je 0,8 km, sa visinskom razlikom od 164 metra

3478 pregleda 59 reakcija 2 komentar(a)
Foto: NVO Psiho-Vodič
Foto: NVO Psiho-Vodič

U organizaciji NVO Psiho-Vodič, uz finansijsku podršku Opštine u okviru Glavnog grada - Golubovci, 22. januara biće organizovana promotivna šetnja stazom ka utvrđenju Oblun, Ilirskoj gradini koju smo nedavno uredili i označili, kazala je Ružica Stanković iz te NVO.

Ona objašnjava da je staza ka utvrđenju Oblun atraktivna pješačko-rekreativna staza.

"U blizini Podgorice, neposredno pored vodoizvorišta Boljesestre. Dužina staze u jednom smjeru je 0,8 km, sa visinskom razlikom od 164 metra. Lokalitet Oblun pominje se u Ljetopisu popa Dukljanina, u kome se govori o događajima iz XI i XII vijeka, a koji je povezan sa kraljem Đorđem Bodinovićem, koji je bio kralj Duklje u XI vijeku, u dva navrata. Želeći da obezbijedi zaleđe Bodin je osvoijo Rašku i Bosnu, koje su se nalazile pod velikim uticajem Vizantije. U okviru ovih ratnih uspjeha koji su donijeli znatno proširenje države, izdvaja se jedan potez diplomatsko-političke prirode a to je dobijanje samostalne barske mitropolije. Bodin se obratio papi Klimentu III i od njega 8.01.1089. godine dobio bulu u kojoj se kaže “da papa šalje palij dukljanskom nadbiskupu Petru na molbu kralja Bodina i podiže mu biskupije: Bar, Kotor, Ulcinj, Svač, Skadar, Drivast, Pilot, Srbiju, Bosnu, Travuniju sa svim samostanima, kako dalmatinskim, tako i grčkim i slovenskim".

NVO Psiho-Vodič
foto: NVO Psiho-Vodič

Stanković ističe da, i pored brojnih istorijskih činjenica koje govore o značaju Obluna kroz istoriju, on nije adekvatno valorizavan i promovisan.

"Pa je ideja naše NVO Psiho-Vodič bila da se to promijeni. Cilj nam je bio da kroz uređenje staze doprinesemo unaprjeđenju sistema posjećivanja i edukacije koja je vezana za teritoriju opštine Golubovci (konkretno lokaliteta Oblun) a sve u svrhu održivog korištenja prirodne baštine. Vjerujemo da smo na ovaj način doprinijeli valorizaciji kulturnog i istorijskog nasljeđa opštine u okviru Glavnog grada – Golubovia i Crne Gore uopšte. Osim toga kroz naš projekat uspostavili smo saradnju sa Javnom ustanovom Centar „Ljubović“ čiji su korisnici i zasposleni za potrebe našeg projekta izradili mobilijar i pomogli u postavljanju istog na stazi. Sa staze se pružaju fenomalni vidici na okolinu. Sa jedne strane vidi se Malo Blato, dok sa druge pogled puca na Žabljak Crnojevića. Malo dalje vide se Prokletije i Zetska ravnica. Očekujemo da će staza biti posjećena i pozivamo Podgoričane i sve druge koji vole prirodu i preferiraju zdrave stilove života da dolaze u šetnju ovom stazom sa koje se pružaju neki od najljepših vidika na širu okolinu Podgorice", rekla je Stanković.

Bonus video: