HNV čestitao Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori

"Ovo je prilika da se prisjetimo svih zajedničkih dostignuća u izgradnji samostalne i građanske Crne Gore te očuvanju vrijednosti multikulturalizma našeg društva, čemu su Hrvati u Crnoj Gori dali svoj nemjerljiv doprinos"

1284 pregleda 2 komentar(a)
Foto: HNV
Foto: HNV

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore čestitalo je pripadnicama hrvatskoga naroda u Crnoj Gori Dan hrvatskoga naroda u Crnoj Gori.

"Dana 13. januara obilježava se po drugi puta ovaj veliki dan za Hrvate u Crnoj Gori i ovo je prilika da se prisjetimo svih zajedničkih dostignuća u izgradnji samostalne i građanske Crne Gore te očuvanju vrijednosti multikulturalizma našeg društva, čemu su Hrvati u Crnoj Gori dali svoj nemjerljiv doprinos", naveo je u saopštenju predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković.

Dodaje da je ovaj praznik ujedno povod i podstrek da i ubuduće još jače ustraju u afirmaciji i na očuvanju posebnosti i vrijednosti hrvatskoga naroda u Crnoj Gori.

"U skladu sa Zakonom o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola, a povodom nacionalnog praznika hrvatskoga naroda u Crnoj Gori, prošle godine, uoči Dan hrvatskoga naroda u Crnoj Gori , istaknute su zastave Crne Gore i hrvatskoga naroda u Crnoj Gori na pročelju Doma kulture "Josip Marković"' u Donjoj Lastvi, gdje se nalazi sjedište Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, a na sam praznik hrvatskoga naroda u Crnoj Gori, 13. januara, na zgradi Opštine Tivat i Opštine Kotor istaknuta je i zastava hrvatskoga naroda u Crnoj Gori", podsjetio je Deković.

On je naveo da je 14. feburara 2020. godine, na osnovu Odluke donesene na vanrednoj tematskoj sjednici Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, održanoj istoga dana, donesena Odluka da se u skladu sa članovima 12 i 13 Zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola, te Članu 7 Statuta Hrvatskog savjeta u Crnoj Gori, odnosno Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, od 18. 7. 2017. godine, utvrđuje Dan nacionalnog praznika pripadnika hrvatskoga naroda u Crnoj Gori, na način da se za navedeni nacionalni praznik utvrđuje 13. januara , odnosno Dan prenosa mošti svetoga Tripuna u Kotor, poznatom kao Karike

Bonus video: