Pljevlja: Povećaće broj geronto domaćica

Pljevaljske Demokrate tvrde da je to predizborni pokušaj vlasti koju predvodi DPS, a iz Opštine da je razlog namjera proširivanja pružanja te usluge na prigradska naselja

3551 pregleda 2 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Opština Pljevlja nastaviće i naredne godine realizaciju projekta “Njega starih lica”, a za razliku od ove, u 2022. godini o starijim Pljevljacima brinuće 16 gerontodomaćica, dvije više nego ove godine.

Iz opštinskog Bužeta za ove namjene biće izdvojeno 85.000 eura, sedam i po hiljada više u odnosu na prethodnu godini.

U Demokratskoj Crnoj Gori tvrde da povećanje broja genontodomaćica, odnosno povećanje budžetskih izdvajanja u 2022, za isplatu njihovih naknada, je predizborni pokušaj aktuelne lokalne vlasti koju predvodi DPS, da kupi mir u svojim redovima pred lokalne izbore koji će se održati sredinom naredne godine u Pljevljima.

”Pošto su izgubili državnu vlast i resurse na državnom nivou, pošto su u prethodnih 5-6 godina uništili i prepunili lokalna preduzeća tako da sada nema mjesta, ostalo im je jedino da u lokalnoj samoupravi izmišljaju i predimenzioniraju lokalnu administraciju. Dok se sa jedne strane predstavnici lokalne vlasti hvale racionalizacijom i otpremninama, sa druge strane imamo povećanje broja zaposlenih, sa kojima će se suočiti neka nova lokalna administracija na proljeće. Da stvar bude gora, na ovaj način, povećanjem broja gerontodomaćica, nije predviđena njega lica kojima je ovaj vid pomoći potreban na seoskom području,već samo u gradu. Ovako, predstavnici lokalne uprave, na čelu sa DPS om, kupuju mir u svojim redovima, pokušavajući da pred lokalne izbore zadovolje sopstvene simpatizere, na način što će sledećoj lokalnoj upravi ostaviti na teret preglomazan lokalni aparat, sa lokalnim preduzećima u ozbiljnim dubiozama”, rekao je Bojan Krvavac.

Sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti opštine Pljevlja Emina Salihović kazala je da je osnovni razlog povećanja broja gerontodomaćica namjera proširivanja pružanja ove usluge na prigradska naselja. Nije željela da komentariše tvrdnje Demokrata.

Gerontodomaćice svakodnevno će voditi brigu o 90 korisnika te usluge na koji su stariji od 65 godina i koja su u stanju socijalne potrebe.

Trenutno servis ima 90 korisnika, a s obzirom na to da se povećava interesovanje starih osoba sa seoskog područja za uključivanje u program, opština Pljevlja je u Budžetu za 2022, planirala sredstva u iznosu od 85.000 eura. Sredstva su namijenjena za isplatu 16 bruto zarada zaposlenim gerontodomaćicama i za troškove prevoza i materijala koje gerontodomaćice koriste u svom radu”, saopštili su iz lokalne uprave.

Gerontodomaćice rade u paru i dnevno obiđu tri ili četiri korisnika, u zavisnosti od toga da li se radi o bračnom paru.

Prema statističkim podacima, preko 18 odsto stanovništva u Pljevljima starije je od 65 godina. Sa prosječnom starosti stanovništva od 41,8 godine, Pljevlja su jedna od četiri opštine u Crnoj Gori sa najstarijom populacijom.

Projekat “Njega starih lica u Opštini Pljevlja” realizuje se od 2007, a potpisnici prvog projekta bili su Opština Pljevlja, Zavod za zapošljavanje, Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Fond PiO. Realizacija projekta počela je kao javni rad preko Zavoda za zapošljavanje, a od 2011. projekat finansira samo Opština Pljevlja.

Salihović kazala je da se gerontodomaćice ne primaju putem javnog konkursa jer se radi o jednogodišnjem programu i radnim mjestima koji nisu sistematizovana u OPštini Pljevlja. Rekla je da se na tim poslovima zapošljavaju žene koje spadaju u slabije zapošljivu kategoriju, a koje imaju iskustva u radu i licence za rad.

Prema podacima Monstata, svaki sedmi stanovnik opštine Pljevlja ima smetnje u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Od 30.786 stanovnika, njih 4.467 tvrdi da ima smetnje u obavljanju svakodnevnih aktivnosti što čini 14,5 odsto ukupnog stanovništva i za tri i po odsto je veći od državnog.

Bonus video: