Prekovremene isplaćivali bez odluke, nabavki bilo i bez ugovora

Revizijom DRI obuhvaćeni troškovi zdravstvene zaštite nastali po osnovu pandemije u 2020. godini. Zbog nedostatka adekvatne računovodstvene dokumentacije, iz DRI ističu da se nije mogla potvrditi potrošnja oko 98.800 eura koja se odnosi na usluge keteringa za potrebe objekata karantina i Policijske akademije

30184 pregleda 4 komentar(a)
Izvještaj o reviziji “Konfirmacija troškova zdravstvene zaštite po osnovu COVID-a 19” biće dostavljen Odboru za zdravstvo, Foto: Shutterstock
Izvještaj o reviziji “Konfirmacija troškova zdravstvene zaštite po osnovu COVID-a 19” biće dostavljen Odboru za zdravstvo, Foto: Shutterstock

Prilikom trošenja sredstava na zdravstvenu zaštitu u borbi protiv koronavirusa, mnoge institucije i ustanove nisu poštovale crnogorske zakone, utvrdila je Državna revizorska institucija (DRI).

Cilj revizije je kontrola troškova zdravstvene zaštite po osnovu pandemije koronavirusa.

Revizijom su obuhvaćeni troškovi zdravstvene zaštite nastali po osnovu pandemije u 2020. godini.

Prvi slučajevi koronavirusa zabilježeni su sredinom marta 2020. godine u Crnoj Gori.

Revizori su u izvještaju “Konfirmacija troškova zdravstvene zaštite po osnovu COVID-a 19” među institucijama istakli tadašnju Upravu za imovinu.

”Uprava za imovinu je izvršila nabavku posteljine za stramace, jastuke i štepdeke – za potrebe KBC-a u iznosu 173.770 eura, a da prethodno nije sproveden postupak, niti potpisan ugovor, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama”, navodi se, između ostalog, u revizorskom izvještaju.

Uprava razloge za ovako postupanje pravdala je epidemiološkom situacijom i razlozima hitnosti koji su nastali usljed pandemije.

Revizori, međutim, poručili su sadašnjoj Upravi za katastar i državnu imovinu da je dužna da sprovodi postupke javnih nabavki u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Kada su u pitanju troškovi Uprave, u procesu revizije se nije mogla potvrditi potrošnja oko 98.800 koja se odnosi na usluge keteringa za potrebe objekata karantina i Policijske akademije. “Uprava za imovinu je vršila plaćanja bez adekvatne računovodstvene dokumentacije, što nije u skladu sa Uputstvom o radu državnog trezora”, navodi se u nalazu.

U procesu revizije je utvrđeno da Ministarstvo zdravlja nije donosilo odluku o uvođenju prekovremenog rada za april, maj i jun 2020. godine, iako su isplate vršene za prekovremeni rad ostvaren u tim mjesecima.

Takođe je utvrđeno da je određeni broj zaposlenih u Ministarstvu zdravlja imao veći broj prijavljenih prekovremenih sati od broja sati utvrđenih zakonom, što, ističu revizori, nije u skladu sa Zakonom o radu.

Nikšićki Dom zdravlja i Opšta bolnica nisu obavijestile inspektora rada o uvođenju prekovremenog rada, što nije u skladu sa Zakonom o radu. Ove dvije zdravstvene ustanove, takođe, nisu u potpunosti poštovale Uputstvo o prijemu i načinu evidentiranja donacije i sponzorstva.

Revizori su utvrdili ni da Dom zdravlja Ulcinj, Specijalna bolnica Brezovik, Klinički centar Crne Gore i Apoteke Crne Gore “Montefarm” nisu u potpunosti poštovale Uputstvo o prijemu i načinu evidentiranja donacije i sponzorstva opreme u zdravstvenim ustanovama.

U jednom dijelu DRI se bavi i Nacionalnim koordinacionim tijelo za zarazne bolesti.

”U procesu revizije je utvrđeno da ukupni prilivi sredstava na računima otvorenim za donacije, zaključno sa 31. decembrom 2020. godine iznose 8.166.242 eura i 75.971 dolara, a odlivi 3.069.269 eura”, navodi se u nalazu.

Kada je u pitanju tadašnje Ministarstvo prosvjete, revizori su utvrdili da je među troškovima bilo i nepunih 159.000 eura na isplatu angažovanja nastavnika a oko 64.500 eura za angažovanje kamermana na projektu učenja na daljinu “Uči doma”. Po osnovu grantova na osnovu konkursa Ministarstva nauke za naučno-istraživačke projekte vezane za temu uticaja korone na određene segmente društva utrošeno je 171.050 eura...

Izvještaj o reviziji “Konfirmacija troškova zdravstvene zaštite po osnovu COVID-a 19” biće dostavljen na upoznavanje skupštinskom Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

Još gotovo 1.900 zaraženih, preminulo šestoro

Laboratorije Instituta za javno zdravlje i drugih ustanova u zemlji analizirale su 5.210 uzorka, od čega je koronavirus potvrđen u 1.892 slučaja.

Od tog broja, 745 je u Podgorici, 290 u Nikšiću a više od 100 novih slučajeva je u još tri opštine - Budvi, Bijelom Polju i Herceg Novom.

Ukupan broj inficiranih u državi, prema posljednjim podacima na Vladinoj stranici covidodgovor.me, iznosi 22.051.

Od posljedica koronovirusa preminulo je još šest osoba.

U KCCG životno je ugroženo 35 od ukupno 116 pacijenata sa koronavirusom koji se nalaze u toj ustanovi.

Bonus video: