Uprava i kovid zaustavili operacije

Operativni program zaustavljen je na sedam dana, ne rade se ni operacije pacijenata koji imaju maligna oboljenja Menadžment Kliničkog centra o obustavi rada na Hirurškoj klinici nije obavijestio javnost Pacijenti čekaju na pregled neurologa tri i po mjeseca, kod kardiologa, psihijatra i hematologa mogu tek u martu i aprilu Crna Gora sedma u Evropi po broju novozaraženih prošle sedmice

60605 pregleda 38 reakcija 18 komentar(a)
Operativni program obustavljen prije dva dana, Foto: Luka Zeković
Operativni program obustavljen prije dva dana, Foto: Luka Zeković

Sve operacije na Hirurškoj klinici Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) obustavljene su u ponedjeljak, osim za hitne slučajeve.

To su “Vijestima” potvrdili nezvanično iz te ustanove i pojasnili da je, za sada, operativni program zaustavljen na sedam dana. Zbog porasta broja oboljelih od koronavirusa i sprečavanja širenja infekcije u centrima Klinike za hirurgiju, ne rade se ni operacije pacijenata koji imaju maligna oboljenja.

U pojedinim centrima Hirurške klinike operativni program bio je obustavljen i krajem decembra, ali je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović tvrdila da to nije tačno. Iz KCCG tada nisu odgovorili da li su i kada obustavljene operacije, koliko je inficiranih među bolničkim pacijentima na ne-kovid odjeljenjima i na kojim.

O obustavi operativnog programa na Hirurškoj klinici menadžment ni u ponedjeljak ni juče nije zvanično obavijestio javnost.

Direktorica KCCG Ljiljana Radulović krajem oktobra saopštila je da neće dozvoliti da drugi pacijenti “budu potisnuti u odnosu na kovid pacijente”. Ona je tada ocijenila i da nijedan segment KCCG nije prestao da radi, već, naprotiv, radi kao u periodu prije kovida, dok je u prvoj polovini novembra poručila da se hirurški program neće prekidati.

“Jedina modifikacija koju ćemo dozvoliti je da se elektivne operacije rade po medicinskom prioritetu, a redovni rad neće biti obustavljen ni na jedan način”, dodala je Radulović.

Pregledi specijalista čekaju se tri mjeseca

Dok raste broj oboljelih od koronavirusa, duže su i liste čekanja za ambulantne preglede u KCCG.

Prvi slobodan termin u kabinetu za holter monitoring Klinike za bolesti srca je 22. jun, dok građani na pregled kardiologa koji nije hitan mogu tek 13. aprila.

Slobodan termin za pregled neurologa je krajem aprila, dok se na pregled kod psihijatra čeka dva mjeseca. Građani sa uputom za pregled kod hematologa mogu da dobiju termin od 28. marta.

Liste čekanja postoje i za oftalmološke preglede, u neurohirurškoj ambulanti, ali i u Centru za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

Prema zvaničnim podacima sa sajta KCCG, prvi slobodni termini u kabinetu za gastroskopiju u drugoj su polovini marta.

Duže od mjesec čekaju i pacijenti kojima je potreban pregled magnetnom rezonancom. Oni na tu uslugu u KCCG moraju da čekaju oko dva mjeseca.

Sedmi u Evropi po broju zaraženih

Crna Gora je evropskom vrhu po broju novih slučajeva koronavirusa na 100.000 stanovnika u Evropi. Prema podacima evropskih statističkih centara, Crna Gora je na sedmom mjestu među 53 evropske zemlje po broju novozaraženih, sa 2.750,5 novih slučajeva kovida-19 na 100.000 stanovnika.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) juče je saopšteno da je registrovano još 2.524 novopozitivnih i prijavljeno šest smrtnih slučajeva povezanih sa kovid-19 oboljenjem.

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge saopštio je da je omikron varijanta koronavirusa na putu da zarazi više od polovine Evropljana.

”U Evropi je u prvoj sedmici 2022. potvrđeno više od sedam miliona novozaraženih koronavirusom, dvostruko više nego prije dvije sedmice”, rekao je direktor Kluge.

On je istakao da je Institut za metriku i procjene u zdravstvu prognozirao da će tim tempom više od 50 dosto populacije u Evropi biti zaraženo omikronom u narednih šest do osam sedmica.

Iz IJZ je juče saopšteno da je vrijeme izolacije za osobe pozitivne na koronavirus skraćeno sa deset na sedam dana. Izmjenama protokola koje su usvojili Komisija za borbu protiv kovid-19 infekcije i Ministarstvo zdravlja, trajanje karantina za sve bliske kontakte skraćuje sa 14 na deset dana.

Oni su pojasnili da je uslov za izlazak iz izolacije da osoba u posljednjih 24 sata nema povišenu tjelesnu temperaturu niti znakove respiratorne infekcije.

Kazali su i da je osoba pozitivna na koronavirus, u slučaju bliskih kontakata sa osobama van domaćinstva, u obavezi da dostavi podatke eventualnih kontakata nadležnoj epidemiološkoj službi.

“Ako tokom perioda karantina osoba razvije simptome bolesti, treba da se javi u kovid ambulantu lokalnog Doma zdravlja, radi testiranja i ostane u karantinu do eventualnog negativnog testa”, saopšteno je iz IJZ.

Bonus video: