Nagrade "Oktoih" prije isteka roka za žalbu

”Oktoih” za profesorice Biljanu Mićković i Mirjanu Perović, žiri donio odluku poslije propisanog datuma

7036 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Filip Roganovic
Foto: Filip Roganovic

Profesorice geografije nikšićke Osnovne škole “Braća Labudović” Biljana Mićković i maternjeg jezika i književnosti podgoričke Gimnazije “Slobodan Škerović” Mirjana Perović dobitnice su državne nagrade “Oktoih”.

Ova nagrada dodjeljuje se za ostvarene izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja.

Na adresu žirija kojim je predsjedavao Andrija Radulović stigao je 21 predlog, a odluka o nagrađivanju dvije profesorice bila je jednoglasna, navodi se u odluci na internet stranici Vlade.

”Vijesti” su u decembru pisale da je konkurs za ovu nagradu trebalo da bude raspisan još u oktobru. Ministarstvo prosvjete, nauke, kulure i sporta je prošlog mjeseca mijenjalo odredbe, po kojima je trajanje konkursa smanjeno sa 30 na 20 dana, a odluka žirija umjesto do 20. decembra da bude donesena do 10. januara.

Međutim, odluka žirija je donijeta dan po isteku tog roka, odnosno 11. januara.

Uvidom u odluku, vidi se da protiv nje može biti pokrenut upravni spor u roku od 20 dana od objavljivanja na internet stranici Ministarstva.

To znači da se neko može žaliti na odluku nakon što ministarka Vesna Bratić bude uručila nagrade dobitnicama u ponedjeljak u Podgorici.

Novčani dio nagrade “Oktoih” iznosi devet prosječnih bruto zarada.

Mićkovićeva je poznata crnogorskoj javnosti nakon što je prije dvije godine razriješena sa mjesta direktorice OŠ “Braća Labudović”. “Vijesti” su početkom 2020. godine objavile da je tadašnji ministar prosvjete Damir Šehović odlučio da razriješi Mićkovićevu jer je navodno, u više navrata, odbijala da postupi prema uputima i rješenjima Prosvjetne inspekcije. Prosvjetna inspekcija je prethodno predložila razrješenje. Ona je tvrdila da nije bilo nepravilnosti u radu i da je razriješena prije nego je imala priliku da o tome iznese stav.

Bonus video: