Zahtjevi za majke do 9. marta

Počela primjena Zakona o obeštećenju bivših korisnica naknada na osnovu rođenja troje ili više djece

5206 pregleda 10 komentar(a)
Foto: borispejovic@gmail.com
Foto: borispejovic@gmail.com

Korisnice naknada na osnovu rođenja troje ili više djece do 9. marta mogu da u nekom od centara za socijalni rad predaju zahtjev za obeštećenje, u skladu sa Zakonom o obeštećenju bivših korisnica naknada, saopštili su iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS).

Iz resora Milojka Spajića podsjetili su da se zakonom koji je na snagu stupio 8. januara, otkljanjaju posljedice nastale ukidanjem zakonskog prava na doživotnu naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece i uređuju uslovi obeštećenja bivših korisnica.

Pojasnili su da pravo na obeštećenje imaju korisnice kojima je to pravo pripadalo u periodu od 1. januara 2016. do 30. juna 2017, u skladu sa Zakonom o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, ukoliko im je ovo pravo ukinuto.

Pravo na obeštećenje pripada i korisnicama čiji je pravni status uređen Zakonom o izvršenju Odluke Ustavnog suda od 19. aprila 2017. nakon isteka vremena korišćenja naknade koje je propisano tim zakonom.

”Korisnice kojima je pravo na naknadu po Zakonu o izvršenju Odluke Ustavnog suda prestalo po isteku roka od 60 dana od dana stupanja na snagu Zakona o obeštećenju bivših korisnica naknada... tj. 9. marta 2022, zahtjev za obeštećenje mogu podnijeti u roku od 30 dana od dana prestanka prava na naknadu”, pojasnili su iz MFSS.

Bivše korisnice ostvaruju naknade u procentualnim iznosima od 70 i 40 odsto, u visini koja im je bila utvrđena kao korisnicima naknade po osnovu Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

Uz pisani zahtjev, predaje se dokaz o obustavi prava na naknadu, dokaz da stranka nije korisnica penzije i da nije obveznik osiguranja. Dokaze, kako navode iz MFSS, obezbjeđuju centri za socijalni rad, osim ako je stranka korisnica penzije. Tada je od Fonda PIO neophodno obezbijediti dokaz da je stranka podnijela zahtjev za obustavu penzije zaključno sa 31. martom 2022.

Zbog ukidanja naknada, od 2017. širom Crne Gore organizovano je više protesta.

Bonus video: