Tivat: Novac dobile agilne mjesne zajednice

Čista suprotnost radu MZ “Tivat centar”, u negativnom smislu te riječi, je jedna od najvećih mjesnih zajednica u Tivtu MZ “Lastva-Seljanovo” koja pokriva područje na kojem živi najveći broj građana Tivta, a bukvalno nikako ne funkcioniše već duže od 20 godina

2815 pregleda 1 komentar(a)
Jedno od problematičnijih naselja gdje MZ ne funkcioniše - Donja Lastva, Foto: Siniša Luković
Jedno od problematičnijih naselja gdje MZ ne funkcioniše - Donja Lastva, Foto: Siniša Luković

Opština Tivat je za pet aktivnih mjesnih zajednica, koliko ih funkcioniše u tom gradu, tokom prošle godine iz opštinskog budžeta uplatila ukupno 24.118 eura.

Prema analitičkim karticama koje je lokalna uprava dostavila Opštinskom odboru DPS-a Tivta na osnovu zahtjeva za slobodan pristup informacijama koji joj je podnijela ta opoziciona partija, iz gradske kase su se plaćali razni računi i obaveze mjesnih zajednica “Lepetane”, “Tivat centar”, “Gradiošnica”, “Krtoli” i “Krašići” - najčešće računi za struju, vodu i internet utrošene u mjesnim kancelarijama i drugim objektima kojima raspolažu mjesne zajednice, prirezi i porezi, te poneki račun za pružene usluge ili radove izvedene na području tih tivatskih naselja.

Najveći takav račun za nespecificirane radove vrijedne 2.000 eura, plaćen je za potrebe MZ “Krašići”. Prema podacima sa analitičkih kartica, Opština Tivat je lani redovno uplaćivala i mjesečne naknade za rad u visini od po 270 eura predsjednicima savjeta mjesnih zajednica Đuru Grubišiću (MZ “Lepetane”), Antonu-Tonku Petroviću (MZ “Krašići”), Radovanu Novakoviću (MZ “Tivat centar”), Veselinu Vukoviću (MZ “Gradiošnica”) i Iliji Briniću (MZ “Krtoli”). Neki od njih, poput Petrovića ili posebno Novakovića, izuzetno su agilni i predani svom poslu. Tako je, na primjer, fejsbuk zajednica Mjesne zajednice “Tivat-centar” jedna od najaktivnijih, i najposjećenijih stranica na društvenim mrežama u Tivtu (popularnija čak i od stranica nekih zvaničnih medija), a na njoj građani vrlo intenzivno komuniciraju međusobno ili sa predstavnicima opštinske uprave, razmjenjuju mišljenja, daju predloge i afirmišu primjere dobre prakse u uređenju grada, zaštiti životne sredine, humanitarnom radu ili društveno-odgovornom poslovanju i ponašanju, odnosno ukazuju na negativne primjere i kritikuju ih.

Čista suprotnost radu MZ “Tivat centar”, u negativnom smislu te riječi, je jedna od najvećih mjesnih zajednica u Tivtu MZ “Lastva-Seljanovo” koja pokriva područje na kojem živi najveći broj građana Tivta, a bukvalno nikako ne funkcioniše već duže od 20 godina. To je bivša lokalna vlast Tivta koju su činili DPS-SD i HGI pokušala da ispravi u februaru 2017. kada je priređen “dirigovani” zbog građana Donje Lastve i Seljanova i izabran novi Savjet MZ i organi rukovođenja, sastavljeni isključivo od prepoznatljivih aktivista ili članova tada vladajućeg DPS-a. Međutim, ni ovaj pokušaj “oživljavanja” rada ove problematične MZ nije uspio i bio je vrlo kratkog daha jer je novoizabrana predsjednica MZ “Lastva-Seljanovo” Jelka Mimica (DPS) vrlo brzo podnijela ostavku, a Savjet MZ bukvalno je zamrzao sve svoje aktivnosti. Stoga MZ Lastva-Seljanovo i dalje ne funkcioniše, a žitelji tog dijela Tivta se u takvoj sutuaciji sve češće za pomoć oko infratrukturnih problema koji ih tište i ostalih pitanja u vezi sa funkcionisanjem ta dva velika naselja, obraćaju predsjedniku susjedne, MZ “Tivat-centar” Radovanu Novakoviću, prepoznajući njegov društveni aktivizam i rijetku predanost interesima lokalne zajednice.

Bonus video: