Savković: Od izuzetnog značaja je da nove generacije crnogorskih pravnika pripremamo za članstvo naše države u EU

Savković ističe da mu je posebna čast što je autor prvog udžbenika na Univerzitetu Crne Gore iz šire oblasti prava Evropske unije, na crnogorskom jeziku, pod nazivom: "Pravo unutrašnjeg tržišta Evropske unije – privatnopravni aspekti"

2472 pregleda 24 reakcija 2 komentar(a)
Božović i Savković, Foto: UCG
Božović i Savković, Foto: UCG

Da je rad profesora Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG) prof. dr Vladimira Savkovića u proteklih nekoliko godina bio ujedno i najplodniji period njegovog dosadašnjeg akademskog i naučnog rada, potvrdilo je i Priznanje UCG za postignute rezultate i doprinose razvoju naučnoistraživačkog, umjetničkog i stručnog rada, saopšteno je danas iz UCG.

U saopštenju se navodi da se među naučnim radovima ističu radovi objavljeni u časopisima renomiranih međunarodnih izdavača Brill i Wiley, kao i dvije naučne monografije, na engleskom jeziku, u izdanju takođe renomiranog međunarodnog izdavača - Kluwer Law International.

Savković ističe da mu je posebna čast što je autor prvog udžbenika na Univerzitetu Crne Gore iz šire oblasti prava Evropske unije, na crnogorskom jeziku, pod nazivom: "Pravo unutrašnjeg tržišta Evropske unije – privatnopravni aspekti".

"Kao neko ko je od početka snažno angažovan u pristupnim pregovorima, uvjeren sam da je od izuzetnog značaja da nove generacije crnogorskih pravnika pripremamo za članstvo naše države u Evropskoj uniji. U tom smislu, posebno zadovoljstvo mi je što sam autor istoimenog projekta, kao i akademski koordinator Jean Monnet Modula iz prava unutrašnjeg tržišta Evropske unije (MLEUIM), koji je izrastao na potrebi da Pravni fakultet učini dodatni napor u tom pravcu. Koliko sam upoznat, riječ je o prvom iz reda prestižnih Jean Monnet projekta na jednom od pravnih fakulteta u Crnoj Gori", izdvaja Savković uspjeh koji je doprinio razvoju stručnog rada na Pravnom fakultetu.

Iz UCG su kazali da uprkos otežanim uslovima rada koje je svima nametnula pandemija, na Pravnom fakultetu su, uz kontinuitet u radu sa studentima, poboljšani dosadašnji standardi kvaliteta nastave, posebno na Poslovno-pravnom smjeru master studija Pravnog fakulteta, u čijim okvirima se sprovodi projekat Jean Monnet Modul iz prava unutrašnjeg tržišta EU.

"Zasluga je to vrlo kompetentnih i posvećenih članova projektnog tima, sa kojima sam imao zadovoljstvo da sarađujem u svojstvu modul lidera", navodi Savković.

U saopštenju UCG se navodi i da je u štampi i njegova knjiga "Komentar Zakona o privrednim društvima".

"Istu je pripremio kao stručnjak ranije neposredno angažovan na usklađivanju rješenja novog zakonskog teksta sa pravom Evropske unije, te autor dvije knjige i više desetina drugih naučnih radova iz oblasti kompanijskog prava", kazali su iz UCG.

"Ovo izdanje sam pripremio kako bih domaćoj stručnoj javnosti približio nove pravne institute koji su u crnogorsko pravo inkorporirani, između ostalog, kao rezultat usklađivanja nacionalnog kompanijskog prava sa popularnim acquis – ijem", objašnjava Savković.

Govoreći o cilju za 2022. godinu, Savković kaže da je uvijek isti.

"Još jedan korak naprijed u podizanju kvaliteta sopstvenih profesionalnih aktivnosti, krećući se pritom u susret uvijek nadolazećim promjenama, tj. prilagođavajući im se. Bez obzira da li ćete i koliko uspjeti u takvom nastojanju, taj način razmišljanja i rada je jedini koji može rezultirati uspjehom u našoj profesiji", poručuje Savković.

Iz UCG su kazali da je priznanje, koje mu je u ime te ustanove, uručio rektor prof. dr Vladimir Božović, doživljava kao poruku od kolega iz akademske zajednice da njegov rad doprinosi napretku i dodatnom kvalitetu onoga što je, bez obzira na sve izazove i nedostatke, godinama prepoznatljivi društveni imidž Pravnog fakulteta i UCG.

"Svakako, ova nagrada je dodatni motiv da sa istom predanošću nastavim da doprinosim razvoju pravne misli u Crnoj Gori", zaključio je Savković.

Bonus video: