Bez pomoći države, MOSI upitne

U Kolašinu očekuju da će Vlada pomoći Opštini da se izgradi nedostajuća sportska infrastruktura i pripremi domaćinstvo najvećih amaterskih igara na Balkanu 2023. godine

4468 pregleda 35 reakcija 6 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Nakon što je, krajem decembra minule godine, potvrđeno da će Kolašin biti domaćin Međuopštinskih omladinskih sportskih igara (MOSI), u lokalnoj samoupravi očekuju značajnu podršku države za tu manifestaciju. Podrška će im, kažu, biti potrebna “na nekoliko frontova”.

Predsjednik Skupštine opštine (SO) Milan Đukić podsjeća da je domaćin tih igara i država Crne Gora. On podsjeća da se “do sada nije nikada desilo da Vlada ostavi na cjedilu neku svoju opštinu domaćina ovih igara. Zbog toga očekuje da će država biti podrška i Kolašinu.

”Svi očekujemo da će predsjednik opštine Milosav Bulatović kao predsjednik Organizacionog odbora MOSI u narednom periodu intenzivirati rad na pripremi tog velikog događaja za Kolašin i Crnu Goru. Presudno je da Sekretarijat za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj konačno krene sa izgradnjom sportskih terena na Lugu. Takođe, svi u Kolašinu očekujemo da će Vlada pomoći Opštini Kolašin da se tokom 2022. izgradi nedostajuća sportska infrastruktura i pripremi domaćinstvo ovih igara”, saopštio je on.

Đukić kaže da, pored finansiranje i izgradnja sportskih objekata u sportskoj zoni na Lugu, treba pripremiti kapacitete za ishranu i smještaj takmičara i ostalih učesnika. Takođe, predstoji i osmišljavanje kulturno-umjetničkog programa, koordinacija aktivnosti sa Vladom, Upravom za sport i nacionalnim savezima, izrada marketinške i informacione platforme koju su imale sve igre...

”Nadam se da će svi nosioci poslova i zadataka u 2022. i prvoj polovini 2023. shvatiti istorijski značaj dobijanja domaćinstva MOSI, koji je već odavno poznat drugim opštinama i državama. Zbog toga se, iz godine u godinu sve više gradova bori za organizaciju ove najveće smotre amaterskog sporta na Balkanu. Nadam se da ćemo zajedničkim snagama, nadležne lokalne i državne institucije, sportisti, sportski radnici, građani, uspjeti da se kvalitetno pripremimo za najveću sportsku manifestaciju u istoriji Kolašina koja će se organizovati početkom jula naredne godine”, kazao je predsjednik SO Kolašin.

U lokalnom kapitalnom budžetu za ovu godinu predviđeno je 200.000 eura za izgradnju sportskih terena na Lugu, koji će biti korišćeni za MOSI. Sportski tereni predviđeni su na lokaciji pored šetališta na Tari, u okviru DUP Sporstka zona. Predviđeno je se grade na lokaciji gdje se trenutno deponuje materijal iz tunela “Klisura”, koji je sastavni dio regionalnog puta Kolašin - Berane.

Kašnjenje izgradnje sportske infrastrukture za MOSI mjesecima unazad jedan je od razloga za svađe u kolašinskoj vladajućoj koliciji.

U Skupštini Crne Gore nije prihvaćen amandman Socijaldemokratske partije (SDP) na Zakon o budžetu u Skupštini Crne Gore, kojim je traženo da država umjesto 170.000 za izrada projektne dokumentacije i izgradnju I faze sportske zone u Kolašinu opredijeli 370.100. Iz te stranke kažu da lokalna vlast u Kolašinu do sada građevinski nije uradila gotovo ništa da pripremi infrastrukturu za tu manifestciju. Sportski kompleks će, tvrde, koštati više od million eura.

”Iako trenutni sportski kapaciteti nijesu dovoljni za održavanje ove sportske manifestacije lokalna vlast u Kolašinu do sada je uradila veoma malo, građevinski gotovo ništa. sprovedeni su radovi na pripremi tehničke dokumentacije u cilju pripreme infrastrukture koja je neophodna za održavanje te manifestacije, a koja je potrebna i za lokalne sportske klubove i razvoj sportskog turizma”, obrazložili su iz SDP.

Tvrde da je urađeno idejno rješenje, a glavni projekat, čija je revizija pri kraju.

Nova Varoš će biti domaćin MOSI ove godine, a nakon toga Kolašin i Užice. Kolašin je provobitno kandidaturu dobio za 2021. godinu, ali je pandemija poremetila planove.

Bonus video: