Pri kraju radovi na kuli Lazara Sočice

”Mislim da Narodni muzej posjeduje određeni broj akata koje je on potpisivao tako da će i to biti izloženo, da li u elektronskom ili papirnom formatu. U objektu pored kule, na oko 100 kvadrata, Prirodnjački muzej će uraditi stalnu postavku flore i faune sa prostora Pive”,

6191 pregleda 179 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Rekonstrukcija kule čuvenog junaka Lazara Sočice u selu Goransko u Pivi biće završena ovog mjeseca, a za turiste bi trebalo da bude otvorena na proljeće.

”Do sada je odrađen veći dio radova. Urađena je struja, instalacija za grijanje i hlađenje, završeni su građevinski radovi, i sad je u fazi izrada panoa koji će služiti da nose postavke. Čim bude završeno očekujemo da se uključe Narodni i Prirodnjački muzej sa postavljanjem postavki koje su oni već sadržinski pripremili. Nadamo se da će do 15. februara svi radovi biti završeni, a da će kula u aprilu-maju biti stavljena u funkciju turistima”, kazao je “Vijestima” direktor Parka prirode (PP) “Piva” Slobodan Delić.

U glavnoj kuli biće istorijska postavka gdje će biti ispričana priča o Pivi od praistorije do savremenog doba, dok će jedan segment, radna soba, biti posvećen Lazaru Sočici.

”Mislim da Narodni muzej posjeduje određeni broj akata koje je on potpisivao tako da će i to biti izloženo, da li u elektronskom ili papirnom formatu. U objektu pored kule, na oko 100 kvadrata, Prirodnjački muzej će uraditi stalnu postavku flore i faune sa prostora Pive”, kazao je Delić.

Kako je objasnio, biće tu i suvenirnica, kacelarijski prostor, ugostiteljski dio, ali i dva apartman i sala za sastanke.

”Apartmanski dio zamišljen je više da služi za smještaj naučnicima koji se budu bavili istraživanjem Pive. To će biti naš doprinos da im omogućimo uslove za rad. Na trećem spratu u kuli biće sala za sastanke gdje će moći da se organizuju književne večeri, promocije knjiga, naučni skupovi. Probaćemo da napravimo da kula ‘živi’ čitave godine, da pored stalnih postavki budu i različitih kulturnih i drugih dešavanja, da bude aktivna svih 365 dana”, kazao je Delić.

Rekonstrukciju kule, kojom će upravljati PP “Piva”, najvećim dijelom finansira Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, a dio je izdvojila i Opština Plužine.

Kulu je Lazar Sočica sagradio 1864. godine i bila je jedna od najvećih i najljepših kuća toga vremena u Crnoj Gori.

Poslije Lazareve smrti, kula je prešla u vlasništvo njegovog sina Rista-Muja, koji je poginuo u Drugom svjetskom ratu. Kako Mujo nije imao djece, imovina Lazara Sočice je 1946. godine postala državno vlasništvo.

Poslije Drugog svjetskog rata, kula je pretvorena u đački internat, zatim prostor za smještaj milicije i nastavnika, a jedno vrijeme je korišćena i kao omladinska sala za partijske sastanke i kulturno-zabavni život i igranke. Od kraja osamdesetih godina prošlog vijeka prepuštena je zubu vremena.

Mještani Goranska su na zboru u jesen 1999. godine prikupili 9.320 maraka i pokrenuli inicijativu da se formira Odbor za obnovu kule. SO Plužine je tu inicijativu prihvatila i naredne godine formirala Odbor koji je uspio da, zahvaljujući donacijama, završi dosta toga. Adaptacija je počela 2001. godine, ali kada su utrošena sredstva sa radovima se stalo. Opet je nešto sredstava prikupljeno 2008. pa su radovi nastavljeni, da bi nakon dvije godine bili prekinuti.

Resorno Ministarstvo i Opština Plužine su se krajem 2019. godine dogovorili da se kula, koja je dobila status kulturnog dobra, rekonstruiše i postane regionalni muzej. Planirano je bilo da radovi budu završeni prošle godine i da kula Lazara Sočice, koja će biti regionalni muzej, bude otvorena tokom ljetnje sezone, ali je situacija sa pandemijom malo odložila radove.

Ove godine lokalnim budžetom je planirano da za opremanje kule bude izdvojeno 50 hiljada eura.

Sve

Bonus video: