Predstavnici dječijih igraonica: Mi smo jedina djelatnost koja je zatvorena u okviru mjera u borbi protiv koronavirusa

"Nakon dvije godine, pored konstantnih izazova, bez prava na subvencije, četvrti put totalno zatvaranje dovodi u pitanje egzistenciju i opstanak većine objekata i porodica koje od istih žive"

6563 pregleda 30 reakcija 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mi smo jedina djelatnost koja je trenutno zatvorena u okviru mjera u borbi protiv koronavirusa, saopštili su danas Predstavnici dječijih igraonica Crne Gore.

"Povodom ponovne zabrane, obraćamo se javnosti ispred svih dječijih igraonica u Crnoj Gori, kao jedini koji do sada nijesu digli glas, a već dugo potpuno izopšteni iz društva i na ivici izdržljivosti. Mi smo jedina djelatnost koja je trenutno zatvorena u okviru mjera u borbi protiv koronavirusa. Stalne poteškoće i česte zabrane vršenja djelatnosti, ugrozile su poslovanje svih dječijih igraonica, a neke su već i zatvorene. Svjesni teške situacije u kojoj se nalazimo, a svjedoci da kladionice, kafane, restorani, teretane, tržni centri i svi ostali privredni subjekti ipak mogu da rade pod određenim mjerama, pitamo se da li smo jedini zaboravljeni? Da li je u pitanju nečiji nemar, neznanje ili potpuno odsustvo logike?", ističe se u saopštenju

Predstavnici dječijih igraonica Crne Gore su dodali da su dječije igraonice mali biznisi, uglavnom porodični, a u najvećem broju slučajeva, u pitanju je žensko preduzetništvo.

"Nakon dvije godine, pored konstantnih izazova, bez prava na subvencije, četvrti put totalno zatvaranje dovodi u pitanje egzistenciju i opstanak većine objekata i porodica koje od istih žive. Do sada smo se solidarisali sa situacijom i strogo poštovali mjere, ali iz nekog nama nepoznatog razloga uvijek smo bili prvi zatvarani, posljednji u nizu otvarani. Novim/starim mjerama opet mi jedini ne možemo da radimo, a tokom kratkog omogućavanja rada, funkcionisali smo opterećeni raznim nejasnim, nedefinisanim i krajnje nelogičnim smjernicama za rad. Prostori u kojima poslujemo su najčešće pod zakupom koji, pored ostalih brojnih troškova, moramo svakog mjeseca platiti", piše u saopštenju.

Predstavnici dječijih igraonica Crne Gore su rekli da se zalažu za jasne smjernice i mjere u borbi protiv koronavirusa, a za nastavak njihovog rada.

"Apelujemo na nadležne da se navedena odluka izmijeni jer je smatramo nepravednom i nelogičnom. Djeci je neophodan prostor za igru, razvijanje motoričkih sposobnosti i socijalizaciju uslijed povećane upotrebe elektronskih uređaja i odsustva fizičke aktivnosti. Želimo da se djeca druže na mjestima bezbjednim i predviđenim za njihov rast i razvoj", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: