Grubišić: Hrvati su autohtoni narod u Boki, Budvi i Baru, Hrvatska će pomagati koliko bude mogla

"Budite ponosni na svoje hrvatske korijene. Hvala vam što ste za svoja obilježja odbrali himnu, grb i zastavu Republike Hrvatske i registrovali ih pri Skupštini Crne Gore", istakao je Grubišić

5308 pregleda 18 komentar(a)
Grubišić, Foto: Boris Pejović
Grubišić, Foto: Boris Pejović

Ambasador Hrvatske u Crnoj Gori, Veselko Grubišić čestitao je 13. januar Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori i poručuje da su Hrvati autohtoni narod u Boki, Budvi i Baru kao i da će Hrvatska pomagati Hrvaticama i Hrvatima Crne Gore gdje i koliko god bude mogla.

"Svim Hrvaticama i Hrvatima Crne Gore iz dubine srca čestitam 13. januar - Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori. Sve vas pozivam, obilježite ga u svom srcu i unutar svojih porodica, kad vam ovi epidemiološki uslovi ne dopuštaju organizovanu javnu proslavu. Budite ponosni na svoje hrvatske korijene. Hvala vam što ste za svoja obilježja odbrali himnu, grb i zastavu Republike Hrvatske i registrovali ih pri Skupštini Crne Gore", istakao je Grubišić.

On je dodao da Hrvati žive u skoro svim opštinama u Crnoj Gori.

"Autohtoni ste narod u Boki, Budvi i Baru. U sebi nosite humanizam, renesansu i barok. Vaša kulturna baština, vaše pomorske vještine i znanja na ponos su sada i vašoj domovini Crnoj Gori. Napose, molim vas u Boki, nastavite pomagati i ostalima da se ubaštine u izvrsnu tradiciju i kulturu Boke. Ostanite uključivi, ostanite primjer suživota sa svima, pomozite izgraditi bolje, prosperitetnije i pravednije društvo u Crnoj Gori. Hvala vam što ste i Republiku Hrvatsku podarili s gotovo deset hiljada svojih sunarodnika (još ih je više rasuto diljem Svijeta) koji oplemenjuju Lijepu našu. Nastanili su se širom Hrvatske, služe joj na mnogim važnim položajima i u svim profesijama. Na ponos su vama i čitavoj Hrvatskoj. Sobom su ponijeli svoju nematerijalnu kulturnu baštinu i na Tripundan će balati Kolo svetog Tripuna baš kao da su u Boki", rekao je Grubišić.

On je poručio da "s obzirom da će za dva dana Hrvatska obilježiti 30 godina od međunarodnog priznanja, zgodno je prisjetiti se mnogih Hrvata iz Boke koji su se ugradili u temelje naše obnovljene državnosti".

"Hvala im. Prilika je za izdvojiti bračni par Janović koji je dugo živio i djelovao u Saveznoj Republici Njemačkoj. Ovo može biti spomen na poznatog ljekara i poslanika u Hrvatskom Saboru dr. Stanislava Janovića, rođenog u Tivtu, ali još i više na njegovu suprugu Amaliju Janović, ponosnu Podravku, koja je odigrala i jednu posebnu ulogu u lobiranju za međunarodno priznanje Hrvatske. Gospođa Janović se, u septembru 1991. godine, u Briselu, dok su mnogi hrvatski krajevi krvarili, otrgnula radnicima obezbjeđenja, potrčavši prema ministru vanjskih poslova Njemačke. Ničice je kleknula pred njega i zavapila: "Gospodine ministre, molim vas, pomozite nam, Hrvatska je inače izgubljena". Vidno potresen, nakon tog događaja, tadašnji ministar vanjskih poslova Njemačke u kamere je impulzivno izjavio: "Ne zvao se ja Hans-Ditrih Genšer, ako od danas za Hrvatsku nešto konkretno ne bude zaključeno, mi Njemci ćemo sami priznati Hrvatsku." Republika Hrvatska će pomagati Hrvaticama i Hrvatima Crne Gore gdje i koliko god bude mogla. Na ovaj svečani Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori potrebno je opetovano istaknuti kako će Hrvatska stajati uz Crnu Goru na svakom njezinom koraku prema članstvu u Evropskoj uniji. Drage Hrvatice i Hrvati, neka vam je sretan i blagoslovljen Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori", poručio je Grubišić.

Bonus video: