održan 79. sastanak Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje

Bijelo Polje: 855 aktivnih slučajeva koronavirusa, više od 600 zaraženih od 2. do 12. januara

"Predstavnici zdravstvenih ustanova su članove Opštinskog tima informisali da je distribucija virusa Covid izrazito visoka i učestala, a po podacima kojima raspolažu prednjači Omikron soj, kao i da je veliki pritisak na zdravstvene ustanove primarnog nivoa od strane pacijenata sa sumnjom na Covid"

8758 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Opština Bijelo Polje
Sa sastanka, Foto: Opština Bijelo Polje

Prema podacima Instituta za javno zdravlje (IJZ) trenutno je 855 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom u Bijelom Polju, a u periodu od 2. do 12. januara zabilježen je nagli porast - više od 600 slučajeva zaraze u tom gradu.

To je konstatovano na danas održanom 79. sastanku Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje, na kom je razmatrana trenutna epidemiološka situacija, saopšteno iz Opštine Bijelo Polje.

"Konstatovano je da prema podacima Instituta za javno zdravlje trenutno 855 aktivno zaraženih koronavirusom, dok je zabilježen i nagli porast broja zaraženih u periodu 2. -12. januar sa više od 600 slučaja infekcije. Predstavnici zdravstvenih ustanova su članove Opštinskog tima informisali da je distribucija virusa Covid izrazito visoka i učestala, a po podacima kojima raspolažu prednjači Omikron soj, kao i da je veliki pritisak na zdravstvene ustanove primarnog nivoa od strane pacijenata sa sumnjom na Covid", ističe se u saopštenju Opštine Bijelo Polje.

U saopštenju se dodaje da je doktorka Ifeta Erović u ime Doma zdravlja Bijelo polje istakla da su osim redovnog snadbijevanja potrebne dodatne zalihe brzih testova, te da zbog visoke frekfencije Covid pacijenata terenski rad u ambulantama nije moguće organizovati svakodnevno.

"Domu zdravlja je za optimalnu organizaciju patronažne službe nephodno da se nabavi još jedno terensko vozilo", istakla he Erović.

Iz Opštine Bijelo Polje su rekli da se sa "povećanim obimom posla suočava i Sanitarna inspekcija Uprave za inspekcijske poslove (UIP), koji su imali pojačane aktivnosti sanitarnog nadzora u prethodnom periodu na Graničnom prelazu (GP) Dobrakovo, kao i povećan obim posla na izradi rješenja o samoizolaciji koji je dodatno otežan i smanjenjem broja službenika – dva sanitarna inspektora su u samizolaciji".