Tivat potpisao sporazum o saradnji sa ruskim Omskom: Razgovarali o direktnoj avio-liniji, bili gosti mitropolita...

Organizovan je obilazak istorijskog centra grada, kao i posjete brojnim kulturnim i sportskim institucijama, među kojima su Saborni trg, Uspenski hram, Omska tvrđava, škola borilačkih vještina Šturm i biciklistička staza

5488 pregleda 36 reakcija 7 komentar(a)
Sa susreta delegacija, Foto: Opština Tivat
Sa susreta delegacija, Foto: Opština Tivat

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović i novoimenovani gradonačelnik ruskog grada Omska Sergej Šelest, potpisali su u četvrtak u Omsku, Sporazum o saradnji ta dva grada.

Četvoročlana delegacija Opštine Tivat na čelu sa Komnenovićem, boravi u višednevnoj zvaničnoj posjeti Omsku, na poziv uprave tog grada da prisustvuje svečanoj ceremoniji inauguracije Šelesta.

Pored Komnenovića u ovaj grad na jugozapadu Sibira, otputovali su i potpredsjednik Opštine Tivat Vladimir Arsić, savjetnica za privredu i međunarodnu saradnju u Službi predsjednika Sanja Vuković i sekretarka za uređenje prostora Milica Manojlović.

Oni su prvog dana boravka u Omsku, učestvovali na svečanom sastanku posvećenom inauguraciji u Gradskom vijeću Omska.

Uprava ruskog grada za delegaciju iz Tivta priredila je sadržajnu agendu posjete.

Organizovan je obilazak istorijskog centra grada, kao i posjete brojnim kulturnim i sportskim institucijama, među kojima su Saborni trg, Uspenski hram, Omska tvrđava, škola borilačkih vještina Šturm i biciklistička staza.

Komnenović je, kako je saopšteno iz Opštine Tivat, saopštio da je cilj njihove posjete jačanje prijateljstva, obnavljanje ekonomske saradnje i stvaranje veza između dva grada i dvije države, koje bi donijele obostranu korist njihovim građanima.

Jedna od glavnih tema razgovora bila je uspostavljanje direktne avio-linije Omsk – Tivat za narednu sezonu, a pored toga razmatrana je inicijativa za rehabilitaciju pacijenata omske klinike za onkologiju u Institutu "Simo Milošević" u Igalu, kao i plasiranje petrohemijskih derivata koji se proizvode u Omsku na tržište Crne Gore.

"Potpisivanje Sporazuma o saradnji za nas je u ovom trenutku od izuzetnog značaja. Simbolično je da je to jedan od prvih dokumenata koje je gospodin Šelest potpisao kao gradonačelnik Omska", kazao je Komnenović, ističući da je najvažnije da građani Tivta i Omska osjete dobrobit te saradnje.

"Prvi korak ka tome je otvaranje direktne avio-linije između naša dva grada. Već smo posjetili mnoga preduzeća, sportske i kulturne institucije u Omsku. Otvaraju se mogućnosti za razvoj saradnje, a o nekima smo se i konkretno dogovorili", naveo je tivatski gradonačelnik.

U okviru posjete, članovi delegacije iz Tivta bili su gosti elektronske kompanije MPO Mir, kao i mitropolita omskog Vladimira.

Prilikom obilaska MMA kluba Šturm, Komnenović se susreo sa višestrukim svjetskim prvakom Aleksandrom Šlemenkom sa kojim je dogovorio uspostavljanje saradnje sa tivatskim MMA klubom, a pokrenuta je i inicijativa za saradnju tivatskog jedriličarskog kluba "Delfin" sa čuvenim ruskim jedriličarem Sergejom Ščerbakovim, koji je svojom jedrilicom oplovio planetu.

Posjeta delegacije iz Tivta izazvala je veliku medijsku pažnju u ruskim medijima, pa je gradonačelnik Komnenović bio gost u studiju ruskog TV kanala 12.

Omsk je administrativni centar istoimene oblasti na jugozapadu Sibira i sedmi je grad po veličini u Rusiji, sa 1,13 miliona stanovnika.

Inicijativu za uspostavljanje saradnje sa ruskim gradom pokrenula je Opština Tivat, u martu prošle godine, kada je održan i prvi on line sastanak sa upravom ruskog grada i dogovoreno razvijanje saradnje u oblasti kulture, obrazovanja, turizma, zdravstva i preduzetništva.

Bonus video: