potvrdio rovčanin

Radovi na toplifikaciji Pljevalja u martu ili aprilu

Potpisan ugovor za izradu Idejnog rješenja za projekat “Toplifikacija Pljevalja, za čista i topla Pljevlja - izgradnja primarnog toplovoda od TE do grada”, čime se stiču uslovi da napokon krene realizacija projekta na koji Pljevljaci čekaju tridesetak godina

5827 pregleda 9 komentar(a)
Rovčanin, Foto: EPCG
Rovčanin, Foto: EPCG

Radovi na toplifikaciji Pljevalja počeće u martu ili aprilu, kazao je Vijestima izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore Nikola Rovčanin.

Kazao je da je juče potpisan ugovor za izradu Idejnog rješenja za projekat “Toplifikacija Pljevalja, za čista i topla Pljevlja - izgradnja primarnog toplovoda od TE do grada”, čime se stiču uslovi da napokon krene realizacija projekta na koji Pljevljaci čekaju tridesetak godina.

“Prvi korak je izrada Idejnog rešenja sa konačnim izborom tehničkog rešenja izvođenja primarnog toplovoda. Idejno rešenje podrazumjeva tehno-ekonomsku analizu svih dosadašnjih koncepata tj. projekata i studija, i konačni izbor trase magistralnog toplovoda u skladu sa najvažnijim parametrima( UT uslovima,tehničkim uslovi izgradnje,troškovi eksproprijacije,izbor cjevovoda,troškovi eksploatacije i održavanja, i razvoja budućih faza toplifikacije). Nakon izrade će se u skladu sa zakonskim propisima uraditi i revizija Idejnog rešenja, i Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu. Rok za izradu Idejnog rešenja je 45 dana,što znači da će do kraja februara projektant dostaviti konačno rešenje koje će se u zakonskoj proceduri revidovati. Postupak angažovanja projektantske kuće za reviziju sa potrebnim iskustvom u ovim poslovima je u toku,i oni će zbog što kvalitetnijeg rada,a i dinamičkih rokova biti od početka uključeni u tehničku reviziju i kontrolu izbora parametara toplotnog režima,i trase toplovoda”, rekao je Rovčanin..

Ovo je, ističe on, najvažniji tehnički dio cjelokupnog projekta i na “njemu osim angažovanog projektanta koji ima saradnike sa potrebnim licencama za poslove iz ove oblasti,i zahtjevane saradnike sa referencama iz oblasti projektovanja složenih inženjerskih poslova, rade i dva stručna tima za projekte Toplifikacije iEkološke rekonstrukcije”.

“Dodatno su angažovani stručni konsultanti (Mašinski fakultet Beograd), što sve garantuje zavidnu ozbiljnost i pristup ovom projektu. Toplifikacija Pljevalja, za čista i topla Pljevlja-izgradnja primarnog toplovoda od TE do grada”, i drugi projekat “Ekološka rekonstrukcija TEP-a” su dinamički koordinisani,i građani će ubrzo moći vidjeti na terenu pripremne i izvođačke radove već u martu-aprilu mjesecu 2022.godine”, rekao je Rovačanin.