Oboljeli od rijetkih bolesti ponovo imaju pravo na besplatno liječenje

Zakon je stupio na snagu 31. decembra 2021. godine, nakon što je objavljen u Službenom listu

6600 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Član Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju koji se tiče besplatnog liječenja osoba oboljelih od rijetkih bolesti nakon dvije godine vraćen je u zakonske okvire.

Predsjednica NVO Nacionalna organizacija za rijetke bolesti Crne Gore Nataša Bulatović podsjetila je da su tokom 2021. godine sa Udruženjem pacijenata sa hereditarnim angioedemom (HAE) Crna Gora pokrenuli kampanju "Jednake šanse liječenja oboljelih od rijetkih bolesti" koja je imala za cilj vraćanje u zakonske okvire izbrisanog člana.

Pomenuti član, kako je kazala, je izbrisan u decembru 2019. godine, a podnošenjem prijedloga za izmjenu i dopunu pomenutog zakona, Bulatović navodi da su uspjeli nakon dvije godine da vrate izbrisani član u zakon.

Na Petoj sjednici Drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja u 2021. godini, 29. decembra 2021. godine, donešen je Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju, kojim se u članu 22 navodi sledeće:

"Ministarstvo mora osiguranom licu da odobri primjenu lijeka van Liste ljekova, na predlog konzilijuma doktora odgovarajućih specijalnosti Kliničkog centra Crne Gore ili Specijalne bolnice za plućne bolesti „Dr Jovan Bulajić“, na osnovu mišljenja konzilijuma Kliničkog Centra Crne Gore za odobravanje ljekova i na osnovu medicinske dokumentacije, u skladu sa raspoloživim sredstvima za liječenje rijetkih bolesti i nastavak terapije propisane tokom liječenja osiguranog lica u inostranstvu, upućenog na liječenje u skladu sa ovim zakonom", navodi se u saopštenju.

Zakon je stupio na snagu 31. decembra 2021. godine, nakon što je objavljen u Službenom listu.

Bulatović je pojasnila da će na taj način oboljeli od rijetkih bolesti moći da ostvare svoje pravo na besplatno liječenje koje im je bilo izuzeto pune dvije godine.

"Nacionalna organizacija za rijetke bolesti ovim primjerom pokazuje da neće stati kada su u pitanju prava oboljelih i nastaviće svojim predanim radom da se bori za bolji položaj svojih članova", saopštila je Bulatović.

Bonus video: