DPS: Bratić i Božović srozali prosvjetne institucije

"Ovo je tek početak, iako nam izgleda kao krah i kraj sekularne i građanske Crne Gore", kazali su iz DPS-a

10643 pregleda 43 reakcija 43 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Ministarka prosvjete, kulture, nauke i sporta Vesna Bratić je, imenovanjem sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Upravni odbor Univerziteta Crne Gore, pokazala ono što se od početka znalo: da je na čelu četiri najbitnija resora isključivo zato jer se prethodno pokazala kao fanatični vojnik "srpskog sveta", po čijoj matrici treba da uprepodobi prosvjetne, kulturne, sportske i medijske institucije Crne Gore, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

"Dolaskom Vesne Bratić na čelo MPKNS-a i Vladimira Božovića na čelo UCG-a ispostavilo se da nijesmo mogli domaštati u kakvu kaljugu će oni srozati prosvjetne institucije crnogorskog društva. Jasno je bilo od samog imenovanja Vladimira Božovića na funkciju rektora UCG, da je njegov opskurni, šovinistički portal IN4S, na kojem je govor mržnje jedini dozvoljeni i plaćeni govor, zapravo kadrovski obrazac po kojem treba uprepodobiti i najvišu prosvjetnu instituciju, Univerzitet Crne Gore. Vesna Bratić, ministarka bez legitimiteta, kojoj je većina poslanika uskratila podršku, jučerašnjim imenovanjem sveštenika SPC, u Upravni odbor UCG, pokazala je ono što smo od početka znali: da ona nije na čelu četiri najbitnija resora zato što je apostol ili ekspert, već isključivo zato jer se prethodno pokazala kao fanatični vojnik 'srpskog sveta', po čijoj matrici treba da uprepodobi prosvjetne, kulturne, sportske i medijske institucije Crne Gore", naveli su iz Komisije za prosvjetu, kulturu i medije Glavnog odbora DPS-a.

Najnoviji primjer instaliranja sveštenika u upravnu strukturu UCG-a, kako su kazali, upozorava da Vlada ne samo da ne haje za glasanje poslanika koji su je izabrali, već pokazuje da je u obavezi prema onima koji su je na "krilima litija spustili na pleća Crne Gore da ih zgaze", kao rijetko koja neprijateljska sila prije nje.

"Jasno je da Zdravko Krivokapić odgovara samo svome poslodavcu, Crkvi Srbije, i zato njegovi igrači, ministarka i rektor, otvaraju vrata Univerziteta za popove, kako bi nam diktatorski popovali o moralu, koji postoji samo u svetim knjigama, ali ne i u njihovim postupcima. Za njih je svijet samo 'srpski svet' i Rusija, iz koje su dobili jasne instrukcije kako Crnu Goru obezdržaviti i pretvoriti je u protektorat, služinče koje nikada više neće omirisati suverenost", dodaju iz DPS-a.

U Crnoj Gori Zdravka Krivokapića, kako su kazali, sve je moguće, samo je nemoguća Crna Gora. "Sve anticrnogorsko i svesrpsko moguće je pod budnim oko URA-e sa vrha Upravnog odbora UCG. Ovo je tek početak, iako nam izgleda kao krah i kraj sekularne i građanske Crne Gore."

"Zato ne čudi da najveći hulitelj Crne Gore i hajkač na crnogorski identitet, mrzitelj žena i čovjek koji je ispisao najsramnije stranice o političarkama Crne Gore, postane član Nacionalne komisije za UNESCO, jer se preporučio za to mjesto hvaleći ministarku četiri resora, a brukajući svaku ženu koja se usudila da raskrinka velikosrpsku diktaturu u Crnoj Gori. Zlo vrijeme, čiji je kreator Zdravko Krivokapić i njegovih 12 unikata, donijeli su nam Jovana Markuša, koji reče da se crnogorskom himnom slavi fašizam, da sa zvaničnih pozicija izriče svoje bestidne uvrede i širi govor mržnje, ne bi li takva nečasna praksa postala normalna i preporučljiva za napredovanje karijerista, a nazadovanje Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Crna Gora, ističu iz DPS-a, ima jednu “Luču mikrokozma”. "Nikad Krivokapićevi žiriji obučeni u akademska i univerzitetska praznorječja neće uspjeti nametnuti Mićovićeve netalentovane, negatorske i mrziteljske retke, za literaturu kojoj će se ikad iko u Crnoj Gori diviti. Taj banalni pokušaj da se u luču crnogorske slobode umetne tama velikosrbovanja i ropstva ostaje kao znak prepoznavanja Vlade Zdravka Krivokapića."

"Dok smo upozoravali šta se građanskoj i sekularnoj državi Crnoj Gori sprema izborom Vlade Zdravka Krivokapića, navodno građanske partije koje su podržale tu Vladu, ismijavale su naše pokušaje osvješćivanja crnogorskog društva, nastojeći da domaćoj i međunarodnoj javnosti našu iskrenu i patriotsku zabrinutost zbog sunovrata modernosti i uspona klerikalizma u društvu, predstave namjerama da podjele u Crnoj Gori učinimo dubljim i prikažemo se kao jedini branioci građanske Crne Gore. Ispostavilo se da mi to, uz naše partnere u opoziciji, stvarno i jesmo", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: