Pejović trgovao milionski vrijednu kuću

Kompanija “Uniprom” nikšićkog biznismena kupila za četiri miliona eura jednu od najatraktivnijih nekretnina u Budvi, koja se nalazi preko puta Starog grada

67536 pregleda 42 reakcija 42 komentar(a)
Atraktivna nekretnina: Kuća koju je kupio Pejović, Foto: Vuk Lajović
Atraktivna nekretnina: Kuća koju je kupio Pejović, Foto: Vuk Lajović

Nikšićka kompanija “Uniprom hoteli” biznismena Veselina Pejovića trgovala je jednu od najatraktvnijih nekretnina u Budvi, jednospratnu kuću preko puta Staroga grada, za šta je platila oko četiri miliona eura.

To piše u listu nepokretnosti u koju su “Vijesti” imale uvid.

Pejovićeva firma zaključila je kupoprodajni ugovor sa budvanskom porodicom još prije godinu, ali tek se zvanično uknjižila 30. decembra, kada je na nekretninu upisana i hipoteka.

”Hipoteka u ukupnom iznosu od 3.950.000 eura sa zabranom otuđenja, opterećenja predmetne nepokretnosti i izvršenja nakon dospjelosti potraživanja”, piše u listu nepokretrnosti.

Pejovićeva firma postala je vlasnik jednospratne kuće koja u prizemlju ima poslovni prosto od 82 kvadrata i dvije garaže od 43 i 21 kvadrat, stambenog prostora od 123 kvadrata na prvom spratu, kao i prizemne zgrade od 71 kvadrta, dvorišta od 444 i voćnjaka od 459 kvadrata u samoj kontakt zoni Staroga grada.

U toj kući više od deceniju bio je jedna od najpoznatijih restorana u Budvi - “Demižana”.

Tim poslovnim poduhvatom Pejović praktično najavljuje širenje hotelskog biznisa u Budvi. Do sada važećim Detaljnim urbanističkim panom “Budva centar” na mjestu kuće bio je ucrtan objekat od šest spratova turističke djelatnosti. Vlada Crne Gore stavila je van stange taj planski dokument do izrade prostorno-urbanističkog plana za područje opštine Budva.

Pejović je vlasnik i hotela “Budva”, koji se nalazi samo stotinu metara od novokupljene nekretnine, takođe na samom šetalištu.

Nikšićki biznismen je u rekonstrukciju i dogradnju ovog hotela u uložio 20 miliona eura i svečano ga otvorio prije osam godina. “Uniprom” je bio i vlasnik bečićkog hotela “Tara”.

Pejović godinama unazad ima problema kako sa bivšom, tako i aktuelnom Vladom da mu izda upotrebnu dozvolu za rekonstruisanu “Budvu”.

Kao što je to učinilo i bivše Ministarstvo održivog razvoja i turizima, tako je i resor ministra Ratka Mitrovića nedavno odbio da izda upotrebnu dozvolu, jer Pejovićeva kompanija nije dostavila dokumenta koja je tražena.

Hotel se sastoji od tri cjeline. Centralni dio objekta je spratnosti P+4 (prizemlje i četiri sprata), zapadni aneks je spratnosti P+2 i istočni aneks je spratnosti P+2.

Međutim, rekonstrukcija hotela nije završena, već je Pejovićeva kompanija izvršila i dogradnju zapadnog krila prije nekoliko godina. Upravo je rekonstrukcija zapadnog krila bila oštro kritikovana od bivše opštinske vlast, rukovodioca iz redova Demokrata i Crnogorske, Dragana Krapovića i Vladimira Bulatovića, koji su pozivali tadašnjeg ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića da poruši divlje izgrađeni dio hotela i time pokaže da ne postoji selektivnost kod građevinske inspekcije.

Pejović, inače vlasnik Rudnika boksita i Kombinata aluminjuma, našao se u uoči Nove godine u centru medijske pažnje, nakon što je najavio gašenja KAP-a.

U Kombinatu aluminijuma od 30. decembra je ostalo da radi svega 13 ćelija, od skoro 150 koliko ih je radilo, a skoro svi preostali radnici su dobili raskid ugovora o radu. Radnici će, kako je najavljeno do juna primati 450 eura koje su im obećane od “Uniproma”. Nesporazum je izbio jer je “Uniprom” od EPCG tražio da se ugovor o snabdijevanju po cijenama od 45 eura za megavat sat, nastavi i u 2022. godini, što je EPCG odbila nudeći najnižu cijenu od 120 eura. To “Unipromu” nije odgovaralo, a propali su i pregovori o pomoći Vlade. Dogovoreno je samo da KAP smanji proizvodnju na minimum, kako bi ušao u kategoriju ostalih kupaca i tako dobio ugovor o snabdijevanju po staroj cijeni, dok bi EPCG razliku od skoro 500 gigavat sati mogla izvoziti po većim cijenama.

Bonus video: