Alijansa žena DPS: Pravna pomoć za građanke izložene mizoginim napadima

“Kao društvo koje svoju budućnost zamišlja u ujedinjenoj Evropi, nećemo dozvoliti politiku koja se sprovodi pod plaštom religije, kao ni diskriminaciju žena i drugih manjina”, kazali su iz Alijanse žena te partije

1979 pregleda 5 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Alijansa žena Demokratske partije socijalista (DPS) pružiće neophodnu pravnu podršku građankama i aktivistkinjama koje su izložene mizoginim napadima, kako bi propagatori nasilja odgovarali u skladu sa zakonom.

Iz Alijanse žena DPS-a saopštili su da hajke na žene koje iznose stavove suprotne novom klerofašističkom narativu u Crnoj Gori moraju prestati.

Prema njihovim riječima, evidentno je da se autori primitivnih poruka upućenih ženama, između ostalih i mladim političarkama DPS-a, osjećaju ohrabreno da na taj nečastan način ugroze borbu za građansku i evropsku Crnu Goru.

“Kao Alijansa žena, dijelimo uvjerenje da većina građana i građanki u Crnoj Gori ne pronalazi sebe u ambijentu u kom se aktivno sprovodi projekat klerofašizacije društva, a ugnjetavanje manjina u javnoj sferi se prećutno odobrava”, kaže se u saopštenju.

Iz Alijanse žena DPS-a poručili su autorima takvih poruka, kao i onima koji ih ćutanjem i nečinjenjem podržavaju, da je Crna Gora demokratska i sekularna država sa Ustavom i zakonima koji je definišu kao takvu.

“Kao društvo koje svoju budućnost zamišlja u ujedinjenoj Evropi, nećemo dozvoliti politiku koja se sprovodi pod plaštom religije, kao ni diskriminaciju žena i drugih manjina”, kazali su iz Alijanse žena te partije.

One su poručili da će nastaviti da se bore za evropske vrijednosti jer je to osnov za dalju demokratizaciju crnogorskog društva.

Alijansa žena pozvala je sve građane i društveno-političke aktere u Crnoj Gori koji dijele njihovu viziju da im se pridruže u otporu prema javno iskazanoj i opasnoj mržnji.

One su pozvale i međunarodnu zajednicu da posebno obrati pažnju na ugrožavanje sekularnog karaktera države od, kako su navele, trenutne vlasti, i pokušaj normalizacije mizoginije i kulture nasilja na nivou institucija.

“Promocija zapadnih vrijednosti, na svim nivoima društveno-političkog života, od suštinskog je značaja da Crnu Goru sigurno vodimo ka Zapadu i putu napretka”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: