od uprave centra za tražioce azila traže da provjere navode

LGBT Forum Progres: Lezbijski par iz Rusije tvrdi da je u Centru u Spužu izložen psihičkom i fizičkom nasilju

"Optužbe su izuzetno zabrinjavajuće i kako navode azilantkinje "jedino rešenje im je da izvrše samoubistvo, jer im je to jedina opcija koja im je trenutno ostala. Ne mogu nazad, a ni da borave u Centru za azilante u ovim uslovima"

12762 pregleda 5 komentar(a)
Centar za azilante u Spužu, Foto: Boris Pejović
Centar za azilante u Spužu, Foto: Boris Pejović

LGBT Foruma Progres saopštio je da su dobili novu u nizu pritužbi na rad Centra za tražioce azila u Spužu, te da se u toj ustanovi u izuzetno kritičnoj situaciji nalazi lezbijski par iz Rusije.

Kako se navodi u saopštenju par je izložen psihičkom, nerijetko i fizičkom nasilju, a na užasan tretman "nailaze i od osoblja Centra i od drugih tražilaca azila".

"Optužbe su izuzetno zabrinjavajuće i kako navode azilantkinje "jedino rešenje im je da izvrše samoubistvo, jer im je to jedina opcija koja im je trenutno ostala. Ne mogu nazad, a ni da borave u Centru za azilante u ovim uslovima", navodi se u saopštenju.

Iz LGBT Forum Progresa navode da je njihov tim od septembra prošle godine u kontaktu i procesu pružanja pomoći i podrške ovom paru.

Navode da su na niz prethodno iznesenih pritužbi na rad Centra i tretman osoblja kontaktirali upravu Centra i zahtijevali da se provjere navodi, te da se institucionalno djeluje.

"Od Centra smo tada dobili obećanje da će navodi biti ispitani, a od Ruskih državljanki od tada do danas još niz ozbiljnih optužbi na račun Centra i tretmana u istom, što od strane osoblja, što od strane drugih tražioca azila koji borave u istom prostoru. Lezbijski par u pritužbama navodi da su žrtve svakodnevnog psihičkog, a nerijetko i fizičkog nasilja te da nemaju raspoložive mehanizme zaštite u Centru niti način da se odbrane, te nam se zbog toga ponovo obraćaju za urgentnu pomoć kako bi njihov svakodnevni boravak postao bezbjedan i podnošljiv".

Iz LGBT Forum Progres apeluju na Centar za tražioce azila da provjere navode i pritužbe vezane za rad osoblja, te samog tretmana i odnosa među azilantima.

"Takođe, apelujemo na resorno ministarstvo da institucionalno djeluje i pokrene neophodne procedure kako bi se tražiocima azila obezbijedio bezbjedan i dostojanstven boravak, te pokretanje institucionalnog postupka, ako bi se navodi azilantkinja potvrdili kao tačni. Za kraj napominjemo da ćemo Centru uputiti Zahtjev za slobodan pristup informacijama kako bismo, uz pristanak azilantkinja, dobili na uvid medicinsku i ostalu dokumentaciju, te da ćemo, ako bi se tvrdnje azilantkinja potvrdile kao istinite, sami pokrenuti postupak protiv Centra za tražioce azila kod Osnovnog državnog tužilaštva", navodi se u saopštenju.