Backović: Preporuka da se kao treća doza daje Fajzer vakcina trebalo bi da bude pravilo

Rezultati naučnih istraživanja pokazuju da vakcine Sinovak i Sinofarm daju slabu zaštitu od omikron soja koronavirusa, čak i poslije primanja treće doze

5817 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Vijesti/Savo Prelević
Ilustracija, Foto: Vijesti/Savo Prelević

Preporuke Instituta za javno zdravlje Crne Gore, da se kao treća doza vakcine protiv Kovida-19 daje Fajzer vakcina, trebalo bi da pređu u pravilo, ocijenila je doktor nauka i istraživačica na Pasterovom institutu u Parizu Marija Backović.

Ona je na Tviteru podijelila rezultate naučnih istraživanja koji pokazuju da kineske vakcine proizvođača Sinovak i Sinofarm daju slabu zaštitu od omikron soja koronavirusa, čak i poslije primanja treće doze.

Krajem decembra prošle godine su, na osnovu zaključaka sa sjednice nacionalnog Stručnog savjetodavnog tijela za imunizacije (NITAG), donijete objedinjene preporuke o vakcinaciji protiv Kovida-19.

Tada je iz IJZCG saopšteno da se svim osobama preporučuje da kao treću dozu prime iRNK vakcinu (Fajzer ili Moderna), nezavisno od vrste vakcine koju su prethodno primili, iz razloga dobro dokumentovane imunogenosti.

Druge vrste vakcine (inaktivisane - Sinofarm, Sinovak, vektorske - Astra Zeneka, Sputnjik V) se ne preporučuju za treću dozu, posebno za starije od 50 godina, zbog slabije imunogenosti u poređenju sa iRNK vakcinama i mogu se administrirati isključivo na lični zahtjev.

Bonus video: