obišli amfilohijev grob

Delegacija Rudnika uglja sastala se sa Joanikijem: Najavili narodnu kuhinju u Pljevljima

Lekić je informisao mitropolita da je riječ o ideji koja već neko vrijeme postoji i koja je, kako je rekao, okupila mnoge ljude dobre volje.

16095 pregleda 30 reakcija 31 komentar(a)
Foto: Rudnik uglja Pljevlja
Foto: Rudnik uglja Pljevlja

Rudnik uglja kao društveno odgovorna kompanija spremna je da pomogne otvaranje i rad narodne kuhinje u Pljevljima, kazao je izvršni direktor Milan Lekić na sastanku sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem na Cetinju.

Lekić je zamolio mitropolita za savjet na tom poslu, imajući u vidu da su prve i najveće narodne kuhinje u Crnoj Gori, otvorene upravo zahvaljujući Mitropoliji i pregnuću mitropolita Amfilohija.

Episkop mileševski Atanasije je blagoslovio ovu inicijativu, a zajedno sa Joanikijem istakao da je riječ o značajnoj i plemenitoj ideji koja služi isključivo na korist najugroženijeg dijela populacije.

Lekić je informisao mitropolita da je riječ o ideji koja već neko vrijeme postoji i koja je, kako je rekao, okupila mnoge ljude dobre volje.

"Iako su Pljevlja vjerovatno najbogatija opština u Crnoj Gori gdje se nalazi preko 50% prirodnih bogatstva, iako je prema nekim nezvaničnim informacijama, u Pljevljima koncentrisano ili je iz Pljevalja poteklo 20-ak milionera, od kojih je značajan broj iz samog energetskog sektora - Rudnika i Termoelektrane, u našem gradu, značajne istorije i kulture, živi nedopustivo veliki broj siromašnih ljudi koji nemaju ni osnovna sredstva za život. I to je problem koji moramo riješiti", saopštio je Lekić.

Joanikije je istakao da narodne kuhinje Mitropolije crnogorsko-primorske imaju značajan broj korisnika, posebno ističući rad narodne kuhinje u Podgorici koja je, kako je rekao, posvećenim radom dvojice sveštenika, dovedena na veoma visok nivo.

Lekić je saopštio da u Pljevljima već postoje određeni preduslovi i olakšice za osnivanje narodne kuhinje, u kontekstu postojanja stručnog kadra koji se obrazuje u Srednjoj stručnoj školi, dodajući da je plan da narodna kuhinja funkcioniše po svim zdravstveno-sanitarnim uslovima i ostalim, zakonom predviđenim, procedurama.

"Cilj nam je i da održimo donatorske večeri kako bismo uključili u realizaciju ove ideje i pljevaljske privrednike, od kojih su mnogi prepoznati po brojnim humanitarnim aktivnostima. Na ovaj način bismo koncentrisali sav potencijal koji postoji u našim Pljevljima u tom pravcu i sistemski iskorijenili veliki problem siromaštva", naglasio je izvršni direktor Rudnika uglja

Poručio je da će u najskorije vrijeme biti formiran odbor, i da će u njega biti pozvani istaknuti privrednici, predstavnici dijaspore i sva fizička i pravna lica koja budu izrazila interesovanje za realizaciju ove inicijative.

Nakon sastanka članovi delegacije su posjetili i grobno mjesto mitropolita Amfilohija u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.