U Nikšiću počinje akcija "Čitač": Kazne za nesavjesne vlasnike kućnih ljubimaca od 100 do hiljadu eura

„Cilj ove akcije, koja će se sprovoditi u kontinuitetu u ovoj godini, je da se vlasnici pasa podstaknu na zakonom obavezujuće aktivnosti identifikacije i registracije, vođenja pasa na odgovarajućem povocu, sa posebnim naglaskom na opasne pasmine“, istakao je načelnik Komunalne policije Novica Milović

12169 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Komunalna policija
Foto: Komunalna policija

Nikšićka Komunalna policija od danas do kraja godine, u saradnji sa civilnim sektorom, sprovodi akciju „Čitač“, koja se odnosi na vlasnike pasa koji nijesu kućnim ljubimcima ugradili čipove kod veterinara. Komunalna policija će sprovoditi preventivne i redovne kontrole na javnim površinama u gradu.

„Komunalna policija trenutno posjeduje jedan čitač mikročipova kod pasa koji je doniran od strane civilnog sektora, a uskoro će dobiti još jedan, čime će se u potpunosti osposobiti za obezbjeđenje komunalnog reda i komunalni nadzor nad sprovođenjem Odluke o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca, načinu postupanja sa napuštenim i izgubljenim kućnim ljubimcima, načinu zbrinjavanja i kontrole razmnožavanja kućnih ljubimaca“, navodi se u saopštenju za javnost koje potpisuje načelnik Komunalne policije, Novica Milović.

Kako ističe, akciju sprovode zajedno Udruženjem Korina sa kojim su već realizovali više zajedničkih aktivnosti u slučajevima kršenja odredbi Odluke o držanju kućnih ljubimaca.

foto: Komunalna policija

„Cilj ove akcije, koja će se sprovoditi u kontinuitetu u ovoj godini, je da se vlasnici pasa podstaknu na zakonom obavezujuće aktivnosti identifikacije i registracije, vođenja pasa na odgovarajućem povocu, sa posebnim naglaskom na opasne pasmine“, istakao je Milović.

Kako je kazao, krajnji cilj im je da se poveća nivo poštovanja zakonskih normi na lokalnom nivou, prvenstveno kroz edukaciju vlasnika i držaoca životinja, a zatim i represivno djelovanje samo u konkretnim slučajevima kada se preventivno djelovanje ne pokaže uspješnim.

„Vlasnik, odnosno držalac kućnog ljubimca dužan je da se o njemu brine i stvori uslove da životinja zadovolji svoje osnovne životne potrebe, kao i da izvršava zakonima propisane obaveze. Kazne za nepoštovanje ove odluke za fizička lica iznose od 100 do 1000 eura“, kazao je načelnik Komunalne policije.

Podsjetio je da je u Crnoj Gori od septembra 2019. godine u funkciji centralni registar pasa koji omogućava da niko ko namjerno napusti psa ne prođe nekažnjeno, kao i da niko ne može olako prisvojiti tuđeg psa. Trenutno lokalne samouprave nemaju direktan pristup ovoj bazi, ali ga mogu imati u saradnji sa veterinarskim službama.

Bonus video: