"podsjećamo se velike i slavne prošlosti tradicionalne Crne Gore i naših predaka "

Bratić uručila nagradu "Oktoih": Crnogorci se mogu raskošno pohvaliti i kazati da su riječ umnožili...

Bratić je izrazila uvjerenje da MPNKS i ove godine, nagradom "Oktoih" ukazuje dužno poštovanje prosvjetnim radnicima, koji su, u prethodnoj godini, punoj izazova, u otežanim okolnostima izazvanim pandemijom koronavirusa, uložili dodatni napor i entuzijazam, kako bi artikulisali viziju budućnosti našeg društva, usmjeravajući nove generacije ka pravim vrijednostima

16983 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Bratić, Perović i Mićković, Foto: Vlada Crne Gore
Bratić, Perović i Mićković, Foto: Vlada Crne Gore

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta, Vesna Bratić, danas je u Vili Gorica uručila najveće priznanje u oblasti vaspitanja i obrazovanja, kao i učeničkog i studenstkog standarda, državnu nagradu "Oktoih" za 2021. godinu Biljani Mićković, profesorici geografije u JU OŠ "Braća Labudović", Nikšić i Mirjani Perović, profesorici crnogorskog-srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti u JU Gimnazija "Slobodan Škerović", Podgorica, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS).

U saopštenju se dodaje da je ovim povodom upriličena svečanost na kojoj su se pored Bratić, prisutnima obratili predsjednik žirija, Andrija Radulović, koji je ujedno direktor Direktorata za podsticanje i razvoj kulturno-umjetničkog stvaralaštva u MPNKS, i ovogodišnja laureatkinja, Mirjana Perović.

Bratić je istakla je da je za sve nas ovo važan dan na koji se podsjećamo velike i slavne prošlosti tradicionalne Crne Gore i naših predaka kojih se trudimo da budemo dostojni, jer su u surovim uslovima bespoštedne borbe za opstanak imali sluha za važnost pisane riječi, koja tu i takvu, crnojevićku i petrovićevsku Crnu Goru stavlja na mapu najrazvijenijih zemalja Evrope i svijeta.

Bratić
Bratićfoto: Vlada Crne Gore

"Znamenita je biblijska maksima: "U početku bijaše riječ", a Crnogorci se mogu raskošno pohvaliti i kazati da su tu riječ umnožili i već vjekovima govore: "U početku bijaše knjiga!" A na štampanju te knjige, prve u Južnih Slovena, odnosno na njenom impresivnom i zavidnom obimu od 269 listova ili 538 strana, zavidjeli bi, s punim pravom, mnogi današnji štampari, nekadri i pored svih savremenih digitalnih sredstava, da dostignu kvalitet i trajnost štampane knjige, kakvi su na Cetinju postignuti prije više od pet stoljeća", izjavila je Bratić i dodala da upravo zato tradicionalna dodjela najvećeg priznanja iz oblasti vaspitanja i obrazovanja, uspostavljena 1970. godine, predstavlja podsjetnik na izuzetan doprinos koji prosvjetni radnici daju cjelokupnom društvu.

Ona je dodala da se plemenitost i odgvornost profesorskog poziva ogledaju u cjeloživotnoj misiji, koja ne podrazumijeva samo prenošenje znanja, već oblikovanje i razvoj ličnosti učenika, sa ciljem stvaranja slobodnih građana, a slobodan pojedinac je i kreativan i uspješan i empatičan.

Nagrada 'Oktoih'
Nagrada "Oktoih"foto: Vlada Crne Gore

Ona je izrazila uvjerenje da MPNKS i ove godine, nagradom "Oktoih" ukazuje dužno poštovanje prosvjetnim radnicima, koji su, u prethodnoj godini, punoj izazova, u otežanim okolnostima izazvanim pandemijom koronavirusa, uložili dodatni napor i entuzijazam, kako bi artikulisali viziju budućnosti našeg društva, usmjeravajući nove generacije ka pravim vrijednostima.

"Njihovo pregalaštvo, duboko vjerujemo, podstiče i afirmiše sve zaposlene u obrazovnom sistemu da nastave tim putem i trasiraju stazu razvoja društva, zasnovanu na znanju, stvaralaštvu i kulturi“, zaključila je Bratić.

Radulović je izjavio da se svako društvo, prije svega, razvija znanjem, koje i vlada modernim svijetom, zato je neko prije više od pola stoljeća dobro uradio što je osnovao Državnu nagradu "Oktoih", za lučonoše naše prosvjete, koji daju istinsku vrijednost Crnoj Gori, kao simbol i sjećanje na veliki datum - prvu ćiriličnu knjigu štampanu na Slovenskom jugu.

Radulović
Radulovićfoto: Vlada Crne Gore

"Nastavnici su i ljudi koji uz svoj pedagoški zadatak, bude osjećanje ljubavi prema svijetu i prema čovjeku, formirajući ličnosti sa karakterom, a karakter je sudbina čovjeka, kako nas uči Heraklit, čiji zakoni u filozofiji i danas važe", rekao je Radulović, informišući prisutne da je na Javnom konkursu za Državnu nagradu Oktoih za 2021.godinu stigao 21 predlog.

Radulović je obrazložio da se nagrađena Biljana Mićković, profesorica geografije, uz visoke ostvarene rezultate u nastavnom procesu, stručno i naučno usavršavala, magistrirala i doktorirala geografiju na Univerzitetu Crne Gore, i kao nastavnik u osnovnom obazovanju podigla visoko ljestvicu poziva koji je izabrala među svojim kolegama i generacijama učenika, koji su svoja znanja iz geografije potvrdili na mnogim takmičenjima i u daljem školovanju, bilježeći samo uspjehe.

"Mirjana Perović, profesorica crnogorskog-srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti u JU Gimnazija "Slobodan Škerović"- Podgorica, već tridest pet godina je jedna od vodećih ličnosti ove ugledne obrazovne ustanove, postižući izvanredne rezultate u obrazovnom procesu, ističući se stručnim kvalitetima kao izuzetan pedagog, predavač, istraživač i organizator mnogih aktivnosti i kulturnih događaja.Ona je, između ostalog, pokrenula časopis "Znak" / godišnjak učenika Gimnazije "Slobodan Škerović", koji je godinama veoma posvećeno i stručno uređivala, lektorisala i promovisala. Organizovala je veliki broj oglednih, uglednih i javnih časova, gostovanja, bila je mentorka učeničkih projekata posvećenih opusu Danila Kiša, inicijatorka je prvih elektronskih testova i autorka programa i testova za eksternu provjeru znanja" kazao je Radulović.

Perović smatra da svaka nova školska godina i svaki dan u poslu profesora, predstavljaju nove izazove.

Perović
Perovićfoto: Vlada Crne Gore

"Iz generacije u generaciju, u učionicama smo sa mladima koji će već sjutra rješavati brige i probleme svih nas, od onih sitnih, svakodnevnih, do najvažnijih, životnih, i zato naša profesija nosi posebnu odgovornost: da sa učenicima podijelimo neophodna znanja, osposobimo ih da ih primijene u svim oblastima života, otvorimo im vrata svjetova nauke i ljepote, da im u osvješćivanju ličnosti i građenju sistema vrijednosti budemo makar mali putokaz u životu , dok budu izrastali u čestite ljude. Ako nas se, suočeni sa izazovima koje život postavlja pred sve nas, ponekad sjete, naš radni vijek nije prošao uzalud", zaključila je Perović.