negirali navode lgbt foruma progres

MUP: Svi u Centru za prihvat imaju isti tretman, LGBT lica iz Rusije nisu bila izložena ni psihičkom ni fizičkom nasilju

Iz MUP-a su iskazali "punu otvorenost" da se navodi provjere u zakonom predviđenom postupku

4019 pregleda 2 komentar(a)
Ministarstvo unutrašnjih poslova, Foto: Twitter.com/MupCg
Ministarstvo unutrašnjih poslova, Foto: Twitter.com/MupCg

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) negiralo je navode NVO LGBT Forum Progres da su LGBT lica iz Rusije bila izložena psihičkom i fizičkom nasilju u Centru za prihvat u Spužu, poručivši da svi stranci koji tamo borave imaju isti tretman, "posebno vodeći računa o ranjivim kategorijama".

"Svima je omogućeno uživanje osnovnih ljudskih prava i sloboda, uz uvažavanje specifičnih potreba stranaca i vođenje računa o ličnim karakteristikama stranaca", navodi se u saopštenju.

Kako ističu iz MUP-a, navedena lica nisu bila izložena ni psihičkom ni fizičkom nasilju, "bilo od strane drugih stranaca koji borave u Centru, bilo od službenih lica".

Iz MUP-a su iskazali "punu otvorenost" da se navodi provjere u zakonom predviđenom postupku.

"Podsjećamo da Ministarstvo unutrašnjih poslova ima ključnu ulogu u sveobuhvatnom odgovoru sistema i ulogu u postupku za ostvarivanje smještaja stranaca koji traže međunarodnu zaštitu. Zakon o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca, koji se primjenjuje od 1. januara 2018. godine, jedan je od prvih zakona koji u potpunosti implementira evropske standarde iz oblasti azila", saopštili su iz MUP-a.

Poručili su da se strancima koji traže međunarodnu zaštitu u Centru za prihvat "obezbjeđuje, pored odgovarajućeg smještaja (posebno za muškarce, žene, porodice), i ishrana, pravna pomoć, zdravstvena zaštita, psihološka i informativna pomoć, pomoć u odjeći i obući, higijenska sredstva, kao i okupaciona terapija kroz organizovanje različitih radionica".

"Naročito se, bez ikakve diskriminacije, vodi računa o ranjivim grupama, pri čemu se obezbjeđuje poštovanje prava na privatnost, dostojanstvo i sigurnost. Crna Gora, kao kandidat za članstvo u EU, težeći da se legitimiše kao društvo evropskih vrijednosti, pokazala je snažnu posvećenost prema potrebama ugroženih lica, pružajući im sigurno utočište, poštujući ljudska prava i primjenjujući evropske standarde, što je prepoznato i u posljednjem Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju.