Čempresi su posječeni prije tri godine: Dvorište i dalje nesređeno uprkos obećanjima

Iz Opštine Bar i MPNKS nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” o konkretnim koracima za obnovu dvorišta, budućim planovima za to zemljiše, kao i kada se može očekivati njegova obnova

14263 pregleda 45 reakcija 7 komentar(a)
”Dvorište” danas -, Foto: Marija Pešić
”Dvorište” danas -, Foto: Marija Pešić

Višedecenijski čempresi u dvorištu barske Gimnazije “Niko Rolović” posječeni su prije tri godine, a dvorište je i dalje nesređeno uprkos brojnim obećanjima Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i drugih nadležnih institucija.

Povezani članci

17. Januar 2022.

VIDEO Tri godine od sječe barskih čempresa

Nove sadnice čempresa koje su u tom dvorištu posađene prije dvije godine, nijesu se primile. Neke je oborio vjetar a neke su se osušile zbog neodržavanja.

Iz Opštine Bar i MPNKS nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” o konkretnim koracima za obnovu dvorišta, budućim planovima za to zemljiše, kao i kada se može očekivati njegova obnova.

Ministarka Vesna Bratić prošle godine je obišla dvorište koje dijele četiri barske škole i kazala da će učiniti sve u njenoj moći da ove godine dvorište bude onakvo kakvo građani žele da bude.

Ona je tada “čempresare” nazvala najboljim čuvarima demokratije i nosiocima slobode i kazala da u ime ministarstva i Vlade garantuje da će se stavri pokrenuti sa mrtve tačke. Međutim, godina je prošla, a dvorište koje su Barani branili je u istom stanju.

Dvorište samo u sjećanju

Bojan Rukavina, jedan od građana Bara koji je učestvovao u protestima protiv sječe čempresa, kazao je “Vijestima” da je situacija sa čempresima i dvorištem gimnazije najbolji pokazatelj generalnog stanja u crnogorskom društvu.

”Sve promjene koje su se desile na političkoj sceni Crne Gore su samo produžile agoniju, obećanja i dalje pristižu a rezultati izostaju”, poručio je on.

Dodaje da gradski parlament koji je donio odluku o sječi čempresa i dalje funkcioniše u skoro punom sastavu i donosi odluke vezane za sve građane iako su, kako smatra “lokalni politički predstavnici dokazali da su nesposobni i/ili korumpirani dovoljno da ne mogu voditi brigu o javnom interesu”.

Iz građanske inicjative “Držati uspravno” su kazali da prostor koji se trenutno nalazi ispred Gimnazije ne zaslužuje da bude nazvan dvorištem, budući da nema nikavu funkciju, da je bez sadržaja, ne održava se i ne koristi.

”Dok svjedočimo da na terenu ništa nije urađeno, očekujemo od nadležnog Ministarstva da informiše građane da li su inicirali pitanje prenamjene formalno-pravnog statusa zemljišta i pronalazak adekvatnog rješenja za obnovu dvorišta”, navodi se u saopštenju.

Oni poručuju da su građani zaslužili da vide rezultate svoje borbe – obnovljeno dvoršte, vrtić i čemprese, kako je i glasila parola kojom su se vodili. “Svi se sjećamo kako su nadležni, uključujući i Opštinu Bar, punom parom radili na izgradnji nelegalnog objekta, na parceli koja ne ispunjava bezbjednosne pretpostavke”, piše u saopštenju.

Dvorište u kojem su posječena viedecenijska stabla koriste đaci gimnazije, Ekonomsko-ugostiteljske škole, osnovne škole “Blažo Jokov Orlandić” i đaci muziče škole.

Dvorište zamijenili kafićima

Amina Bahović je bila učenica prvog razreda gimnazije kada su posječeni čempresi, a sada je maturantkinja. Ona je kazala da se jedno poluodište koje je njena generacija provela na “krugovima” i među čempresima ne čini kao dug period, ali je sasvim dovoljno da se za to mjesto veže i da joj svakodnevno nedostaje.

”Naše velike odmore i slobodne časove koje smo provodili na krugovima, družeći se, učeći, igrajući igre, sada ih većinski ispunjava boravak u kafićima”, poručila je Bahović.

Ona je objasnila da ih je rušenje onakvog prostora natjeralo da se razdvoje u manje grupe i istinski manje druže i provode vrijeme napolju. Kako je kazala, krugovi i čempresi su vezivali i okupljali ljude i njihov gubitak značio je i gubitak te povezanosti.

”Barski srednjoškolci zaslužuju prostor za učenje, druženje i razonodu kakav je nekada postojao, a ne konstantan boravak u zatvorenom, pogotovo sada u doba pandemije”, zaključila je Bahović.

Bonus video: