Ćalović Markoviić prenosi nalaz eksperata EK: ASK prati samo imovinu lokalaca

ASK, na osnovu odluke Suda za prekršaje konstatovala samo 2000 eura nezakonito stečene imovine javnih funkcionera
60 pregleda 3 komentar(a)
Sreten Radonjić (novine), Foto: Zoran Đurić
Sreten Radonjić (novine), Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 28.10.2017. 19:10h

Ekspert Evropske komisije, koji je analizirao rad Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) u sprečavanju sukoba interesa, utvrdio je da se ona uglavnom bavila lokalnim funkcionerima a da za to nije navele razloge.

To je “Vijestima” prenijela članica Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Vanja Ćalović Marković, koja je juče na sjednici, kako je rekla, ponovila sumnje u selektivan pristup i fingiranje statistike od strane direktora ASK Sretena Radonjića.

“Ekspert je sugerisao da se ASK fokusira na visoke funkcionere, kao i da bude oprezna kod prikazivanja statističkih podataka. Naime, ASK je u Izvještaju navela da je dubinski provjeravala prijave oko 1600 funkcionera, a ekspert je utvrdio da je riječ o samo 361 funkcioneru”, rekla je ona.

“Svima je vidljivo da se dio funkcionera obogatio, i to što je veća pozicija, to je veće bogatstvo. Toga međutim nema u Izvještaju ASK jer se fingiranom statistikom pokušava sakriti korupcija na visokom nivou. Ona se bavi lokalnim funkcionerima i aktivistima NVO”, rekla je Ćalović Marković.

Ekspert EK je sugerisao Agenciji, kako je prenijela, da se više koncentriše na raskorak u prihodima i stvarnoj imovini visokih funkcionera. Kao primjer navela je podatak da je ASK, na osnovu odluke Suda za prekršaje, konfiskovala samo 2000 eura nezakonito stečene imovine javnih funkcionera.

Direktorica MANS-a je juče na sjednici Savjeta, kako je rekla, od Radonjića tražila odgovor kako će riješiti svoj sukob interesa kada se bude odlučivalo o njegovom zetu. Ona je objasnila da je premijerov sin Predrag Marković, koji je u braku sa Radonjićevom ćerkom, prekršio Zakon o srpečavanju korupcije, jer nakon napuštanja pozicije u Montenegro erlajnsu nije prijavio imovinu iako je to bio dužan da čini dvije godine. “Direktor je rekao da će se time baviti nadležne institucije, iako je to ASK čije rješenje on treba da potpiše”, rekla je Ćalović.

ASK je juče objavila da se Savjet upoznao sa podacima iz Izvještaja o radu za treći kvartal 2017.

Radonjić misli da nije pogriješio, ponovo bi blokirao novac DF-u

Direktor ASK Sreten Radonjić rekao je da stoji iza tumačenja Zakona o sprečavanju korupcije, na osnovu koga je prošle godine Agencija naložila da se Demokratskom frontu, zbog nedostavljanja izvještaja o trošenju novca tokom izborne kampanje za parlamentrane izbore, blokira oko 350 hiljada eura.

Ćalović je juče pitala Radonjića ko je pogriješio kada je ASK donijela nezakonitu odluku, koju je nedavno poništio Upravni sud.

Radonjić je kazao, prenosi Ćalović, da on stoji iza svog tumačenja zakona, ali da Ministarstvo finansija sada treba da uplati novac po odluci Upravnog suda.

Agencija ipak ne odustaje pa je, kako je rekao njen direktor, podnijela tužbu Vrhovnom sudu, iako je i Sud za prekršaje nedavno odbacio prekršajnu prijavu ASK protiv Fronta po istom osnovu.

DF je u međuvremenu dobio novac iz MF-a, koji je po odluci ASK blokiran prije godinu dana.

Bonus video: