Kasalica dobitnik Priznanja za rezultate i doprinose razvoju naučnoistraživačkog, umjetničkog i stručnog rada na FDU

"Nagrada dolazi u godini u kojoj sam završio debitantski film, što je u karijeri svakog reditelja bitan trenutak. Film "Elegija lovora" predstavlja sublimaciju ideja koje sam istraživao u svojim kratkim filmovima uz specifičan narartivni okvir koji je dao mogućnost za autorsku slobodu i na polju estetike ali i strukture samog filma", rekao je Kasalica

2738 pregleda 0 komentar(a)
Kasalica, Foto: UCG
Kasalica, Foto: UCG

Na predlog Fakulteta dramskih umjetnosti (FDU) Univerziteta Crne Gore (UCG), doc. mr Dušan Kasalica dobitnik je Priznanja UCG za postignute rezultate i doprinose razvoju naučnoistraživačkog, umjetničkog i stručnog rada na FDU Cetinje.

To je saopšteno danas iz UCG.

"Nagrada dolazi u godini u kojoj sam završio debitantski film, što je u karijeri svakog reditelja bitan trenutak. Film "Elegija lovora" predstavlja sublimaciju ideja koje sam istraživao u svojim kratkim filmovima uz specifičan narartivni okvir koji je dao mogućnost za autorsku slobodu i na polju estetike ali i strukture samog filma. Nagrada je značajna jer dolazi na predlog kolega sa FDU i ovom prilikom im se zahvaljujem što su prepoznali i nagradili moj rad", istakao je Kasalica.

On je najavio da će tokom 2022. intenzivno razvijati svoj naredni dugometražni film, ali i baviti se produkcijom dugometražnog igranog filma "Otapanje vladara", reditelja Ivana Salatića.

Iz UCG su kazali da je Kasalica sa kratkim filmovima "Biserna obala" i "Soa" učestvovala na brojnim festivalima širom svijeta.

"Na Sarajevo film festivalu "Biserna obala" (2015) nagrađena je Srcem Sarajeva, dok je "Soa", dvije godine kasnije, nagrađena Specijalnim priznanjem žirija. Učesnik je Berlinale Talents-a i Locarno Filmmakers Academy. Producent je filma "Ti imaš noć", Ivana Salatića premijerno prikazanog u Veneciji 2018. Dušanov prvi dugometražni igrani film "Elegija lovora" svetsku premijeru je imao na Sarajevskom festivalu 2021. Član je Evropske filmske akademije", piše u saopštenju.

Iz UCG su kazali i da je Kasalica autor nekoliko dokumentarnih serijala koji su emitovani na televizijama u Crnoj Gori.

"Njegov kratki film "Biserna obala" je imao svjetsku premijeru na 21. Sarajevo film festivalu gde je osvojio Srce Sarajeva za najbolji kratki igrani film. Film se sa uspjehom prikazivao na brojnim festivalima širom svijeta. Učestvovao je 2016. godine na prestižnoj Ljetnjoj Akdemiji Lokarno Filmskog Festivala koja okuplja 15 mladih reditelja iz cijelog svijeta, potom u programu Berlinale Talents Berlinskog Filmskog Festivala. Bio je angažovan u produkciji dugometražnog igranog filma "Mornarica" scenariste i reditelja Ivana Salatića a takođe razvija svoj prvi dugometražni igrani film", navode iz UCG.

U saopštenju piše i da je radio kao scenarista, reditelj i pomoćnik reditelja u filmskim i TV produkcijama.

"Učestvovao je na Sarajevo talent kampusu 2011. godine a potom u međunardnom filmskom kampu u Paju City u Južnoj Koreji, u organizaciji UNESCO Nacionalne komisija Južne Koreje. 2012. radi na distribuciji filmova u kancelariji medjunarodne mreže mladih filmadžija NISI MASA u Parizu. Tokom studija režirao je kratke filmove koje su bili na nekoliko evropskih festivala, a takođe je bio polaznik međunarodnih filmskih radionica među kojima se izdvaja filmska radionica CINEMADANCE koju je organizovala FAMU iz Praga, u Ohridu, u Makedoniji", zaključuje se u saopštenju UCG.

Bonus video: