MJUDDM: Ugovorena saradnja sa svjetskim liderima iz oblasti digitalne transformacije, cilj modernizacija javne uprave

Kako se navodi u saopštenju, ugovorena je saradnja i akcioni plan u oblasti Montenegro Digitala i Digitalne akademije sa Aron Snou, saradnikom na Džordžtaunu, bivšim izvršnim direktorom Vladine kancelarije za digitalne servise u Kanadi i jednim od ključnih saradnika koji je sproveo digitalnu transformaciju u Obaminoj administraciji i Edvardom Hartvigom, bivšim direktorom kancelarije za digitalne servise u Vladi SAD-a

2294 pregleda 4 komentar(a)
Hartvig, Srzentić i Snou, Foto: Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija
Hartvig, Srzentić i Snou, Foto: Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija (MJUDDM) saopštilo je da je u cilju digitalne transformacije dogovorilo saradnju sa relevantnim svjetskim liderima iz te oblasti.

Kako se navodi u saopštenju, ugovorena je saradnja i akcioni plan u oblasti Montenegro Digitala i Digitalne akademije sa Aronom Snou-om, saradnikom na Džordžtaunu, bivšim izvršnim direktorom Vladine kancelarije za digitalne servise u Kanadi i jednim od ključnih saradnika koji je sproveo digitalnu transformaciju u Obaminoj administraciji i Edvardom Hartvigom, bivšim direktorom kancelarije za digitalne servise u Vladi SAD-a.

Iz Ministarstva su poručili da će Konsultativno tijelo globalnih lidera, koje je formirano prošle godine, "volonterski, ekspertizom i dijeljenjem svjetskih praksi pomoći u oblasti digitalne transformacije."

"Snou pomaže vladama širom svijeta, a sada će se pridružiti timu ministarstva koji već radi na osnivanju Kancelarije za digitalne servise kako bi doprinio postavljenoj viziji da se kroz Montenegro Digital mijenja način na koji javna uprava dizajnira, isporučuje digitalne usluge i modernizuje javnu upravu. Kao saradnici Džordžtaun univerziteta, tim Ministarstva koristiće biblioteku brojnih alata, resursa i modula u okviru programa obuka Digitalne akademije", navodi se u saopštenju.

Srzentić je kazala da će Snou, u okviru Montenegro Digital-a, u mentorskoj ulozi dati doprinos formiranju plana koji će se fokusirati na Vladine digitalne servise, funkcionisanje multifunkcionalnog tima Crne Gore i SAD-a, kao i na implementaciju programa Digitalne akademije.

"On će nam pomoći u promociji cilja da uspostavimo što bolju organizaciju i funkcionisanje čitavog tima, kao i da privučemo ljude iz privatne industrije i iz svijeta”, poručila je Srzentić.

Od Hartviga se, kako se navodi u saopštenju, očekuje da doprinese daljem razvoju Montenegro Digitala "sa fokusom na kreiranje digitalnih i dizajn standarda i na reformu javnih nabavki u dijelu IT troškova, kao i saradnju sa organizacijama širom svijeta koje investiraju u digitalnu infrastrukturu, kao i u pronalasku dodatnih sredstava za funkcionisanje ovog državnog projekta."

“Hartvig nam pomaže da aktiviramo partnere iz svjetskih fondacija sa ciljem dodatnog finansiranja Montenegro Digital-a, kako bi se oslonili i na međunarodne izvore finansiranja zainteresovane za digitalizaciju na Balkanu. Snou i Hartvig su spremni da nam potpuno besplatno pomognu kod upostavljanja digitalnih standarda, daljoj primjeni agilnih praksi u javnoj upravi i principa za transformaciju procesa javnih nabavki u dijelu IT sektora”, kazala je Srzentić.

Srzentić je naglasila da je krajnji cilj ubrzanje dinamike digitalne transformacije i modernizacije javne uprave kroz osnaživanje internih kapaciteta, kao i primjena svjetskih standarda i praksi iz privatne industrije.

Poručila je da udružene snage javnog, privatnog, civilnog sektora i međunarodnih partnera pokreću digitalnu transformaciju u Crnoj Gori.

“Veliku podršku i pomoć u procesu digitalizacije i razvoja brojnih koncepata pružaju naši saradnici partneri iz Crne Gore, kao i mentori širom svijeta”, poručila je Srzentić.

Bonus video: