Green Home: U Gorici C posječena tri zdrava višedecenijska stabla zbog izgradnje stambeno-poslovnog objekta

Green Home je poručio da je sječa stabala prilikom izgradnje novih objekata problem koji se neprestano ponavlja

9843 pregleda 10 komentar(a)
Sa lica mjesta, Foto: Green Home
Sa lica mjesta, Foto: Green Home

Nevladina organizacija (NVO) Green Home saopštila je danas da je podnijela inicijativu Upravi za inspekcijske poslove za vršenje inspekcijskog nadzora, povodom sječe stabala radi izgradnje novog stambeno-poslovnog objekta u naselju Gorica C u Podgorici.

"Izgradnja novog stambeno-poslovnog objekta započeta je u decembru prošle godine na uglu Ulcinjske i Beogradske ulice kada su posječena stabla stara nekoliko decenija. Odlaskom na mjesto gradnje evidentirano je da su na toj lokaciji započeti zemljani radovi i da su posječena tri zdrava višedecenijska stabla", ističe se u saopštenju Green Home-a.

sječa stabala
foto: Green Home

Iz te NVO su dodali da su u slučaju gradnje u ulici Vasa Raičkovića, nakon sječe 14 čempresa starih preko 50 godina, posađena 42 nova stabla.

"Shodno tome, zahtijevamo od nadležnih da obavežu investitora da za svako posječeno drvo zasadi tri nova, a da se preostala tri čempresa koja se nalaze na istoj parceli sačuvaju", piše u saopštenju.

Green Home je poručio i da je sječa stabala prilikom izgradnje novih objekata problem koji se neprestano ponavlja.

"Imajući na umu ulogu stabala u urbanim sredinama koja je ogromna, a koja se ogleda u smanjenju zagađenja, uticaja buke, zaštite od sunca i pregrijavanja kao i vjetra, regulisanju vlažnosti vazduha itd., trebali bi se sa više senzibiliteta odnositi prema njima. Projektanti, investitori i svi odgovorni u lancu donošenja odluka i odobravanja izgradnje objekata moraju više pažnje posvetiti postojećim stablima urbanom jezgru grada i prestati sa olakim planiranjem i realizacijom njihove sječe", zaključuje se u saopštenju Green Home.

Bonus video: