Da li su vam ginekološki pregledi stalno dostupni i u vrijeme pandemije?

Cilj ovog upitnika je da čujemo iskustva čitateljki o tome koliko redovno posjećuju ginekologa, da li imaju izabranog ljekara za žene, ali i koliko su vam ginekološke usluge u sistemu javnog zdravlja dostupne tokom pandemije koronavirusa

46294 pregleda 89 reakcija 30 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Rak grlića materice među vodećim je malignim bolestima žena, odmah iza raka dojke.

Iz Instituta za javno zdravlje nedavno su podsjetili da se rak grlića materice, najčešće, na svjetskom nivou, javlja kod žena starosti između 40 i 45 godina, ali i sve češće kod žena mlađih od 30 godina.

"I pored toga, što je izlječiv u ranoj fazi, svake godine u svijetu preko pola miliona žena umire od ovog oboljenja. Naime, situacija po pitanju redovne ginekološke kontrole nije ohrabrujuća, jer prema podacima tek svaka peta žena se odaziva na preglede kod svog ginekologa u cilju otkrivanja promjena na grliću maternice, prije nego što poprime maligni oblik", navode iz Instituta.

Evropska nedjelja prevencije raka grlića materice obilježava se od 17. do 23.januara i ukazuje na značaj preventivnih mjera, pored ostalog i odlazak na redovne preglede kod ginekologa.

Cilj ovog upitnika je da čujemo iskustva čitateljki o tome koliko redovno posjećuju ginekologa, da li imaju izabranog ljekara za žene, ali i koliko su vam ginekološke usluge u sistemu javnog zdravlja dostupne tokom pandemije koronavirusa.

Nakon vaše pomoći, novinari redakcije "Vijesti" istražiće navode i uputiti pitanja relevantnim sagovornicima...

Bonus video: