Mitrović: Vraćanje prirodi, očuvanje i efikasno upravljanje ekosistemima, očuvanje biodiverziteta je naš primarni cilj

Mitrović se tokom posjete sastao sa Mariam Bint Mohamed Said Almheiri, ministarkom za klimatske promjene i životnu sredinu UAE

4314 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: MEPG
Sa sastanka, Foto: MEPG

Ponovno vraćanje prirodi, očuvanje i efikasno upravljanje morskim i kopnenim ekosistemima, očuvanje biodiverziteta, kao i integrisanje ovih pitanja u ključna strateška i planska dokumenta naš je primarni cilj, saopštio je ministar ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ratko Mitrović.

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (MEPG) je saopšteno da Mitrović, sa saradnicima boravi u zvaničnoj posjeti Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

"Predstavnici delegacije uzeli su učešće na ceremoniji otvaranja "Abu Dabi Nedjelje održivosti (ADSW)", koja predstavlja globalnu platformu za ubrzavanje održivog razvoja na svjetskom nivou, kao i ceremoniji dodjela Zayed nagrada za održivost, koje su održane 17. januara o.g. na EXPO 2020 Dubai", ističe se u saopštenju MEPG.

U saopštenju se dodaje da se Mitrović tokom posjete sastao sa Mariam Bint Mohamed Said Almheiri, ministarkom za klimatske promjene i životnu sredinu UAE.

Iz MPEG su naveli da je Mitrović "ukazao na brojne potencijale za unapređenje saradnje u oblastima zaštite životne sredine i biodiverziteta".

"Informisao da je Crna Gora u prethodnoj godini proglasila tri zaštićena morska područja, te da slijedi naporan rad na definisanju najboljeg modela upravljanja istima, pri čemu bi podrška UAE bila od izuzetnog značaja. Imajući u vidu da je održivost jedna od krovnih podtema EXPO-a, ministar Mitrović je podsjetio da je u paviljonu Crne Gore na ovu temu postavljena izložba "Blagosloveni prirodom", čime se promoviše najveće crnogorsko bogatstvo", piše u saopštenju MEPG.

Iz tog Vladinog resora navode da se Almheiri zahvalila na učešću crnogorske delegacije na "Abu Dabi Nedjelji održivosti" i iskazala spremnost za intenziviranje aktivnosti na polju bilateralne saradnje.

"Istakla je značaj pitanja klimatskih promjena i ukazala da je očuvanje pogođenih vrsta u morskim i kopnenim ekosistemima i očuvanje vrijednog biodiverziteta od suštinskog značaja za njihovu zemlju, čemu najbolje svjedoči 49 zaštićenih područja, od čega je 15 izuzetno vrijednih morskih. Takođe, saopštila je da su i pitanja upravljanja otpadom i kvalitet vazduha visoko na ljestvici prioriteta ministarstva kojim rukovodi. Almheiri je napomenula da je prednost crnogorskog Ministarstva da objedinjuje nadležnosti vezane za ekologiju i za prostorno planiranja, čime se može postići sklad oba aspekta, sa čime se minister Mitrović saglasio i dodao da će u budućnosti aktivnosti Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore biti na ekološkom planiranju", kazali su iz MEPG.

U saopštenju se navodi i da je dogovoreno intenziviranje saradnje dvije zemlje u oblasti očuvanja biodiverziteta, sa akcentom na nacionalne parkove i zaštićena područja, a sa krajnjim ciljem postizanja efikasnog upravljanja istima.

"U okviru paviljona Crne Gore na EXPO 2020 crnogorska delegacija prisustvovala je prezentaciji "Najbolje iz Crne Gore –Investicije i životni stil", na kojoj su predstavljeni investicioni potencijali kroz platformu za ulaganja, nakon čega je uslijedila diskusija. Za delegaciju je, pored paviljona Crne Gore, upriličena i posjeta paviljonima Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kraljevine Saudijske Arabije, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Rusije, Srbije, Hrvatske i Japana", zaključuje se u saopštenju MEPG.

Bonus video: