Azerbejdžan: Bečić položio vijenac i cvijeće na grob Hejdara Alijeva i na spomenik "Viječiti plamen"

"Aleja časti je groblje i spomenik u Bakuu. U Aleji se nalaze grobnice poznatih Azerbejdžanaca, uključujući nekoliko predsjednika, naučnika i umjetnika", saopšteno je iz Skupštine

3009 pregleda 6 komentar(a)
Bečić, Foto: Skupština Crne Gore
Bečić, Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić je tokom posjete Azerbejdžanu, u pratnji potpredsjednika parlamenta Azerbejdžana Adila Alijevog i predsjednika grupe prijateljstva Crne Gore i Azerbejdžana u Parlamentu Igbala Mamada, položio vijenac i cvijeće na grobnicu Narodnog lidera Hejdara Alijeva (Aleja časti) kao i na spomenik "Vječiti plamen" (Aleja mučenika), saopšteno je danas iz Skupštine.

"Aleja časti je groblje i spomenik u Bakuu. U Aleji se nalaze grobnice poznatih Azerbejdžanaca, uključujući nekoliko predsjednika, naučnika i umjetnika. Ukupno postoje 242 grobnice, uključujući i grobnicu roditelja aktuelnog predsjednika Azerbejdžana. Nakon što je izgrađena, grobnice istaknutih azerbejdžanskih ličnosti Džalila Mamadguluzadea, Abdurahim bega Hagverdijeva, Nadžaf bega Vazirova, Hasan bega Zardabija, Husejna Arablinskog, Sulejmana Sanija Akhundova, Alija Nazmija, Džabara Garjagluzima Azima Azima, Azima Azima, Azerbejdžana, Gajagluzima Sarabskog, premještene su u Aleju časti", ističe se u saopštenju.

Iz Skupštine su dodali da je Aleja mučenika, ranije poznata kao Kirov park, groblje i spomenik u Bakuu, posvećen onima koji su ubijeni od strane Sovjetske armije tokom Crnog januara 1990. i u Prvom ratu u Karabahu od 1988–1994. godine.

"Procjenjuje se da je na groblju sahranjeno oko 15.000 ljudi. Smatra se svetinjom onih koji su dali svoje živote za nezavisnost Azerbejdžana i svake godine privlači hiljade posjetilaca. U Aleji mučenika se nalazi i Memorijal turskih mučenika u Bakuu, veliki spomenik 1.130 turskih vojnika, koji su poginuli u borbi protiv boljševičkih i jermenskih snaga tokom bitke za Baku 1918. Nedaleko od ovog spomenika, nalazi se mali zid na kome se odaje priznanje britanskim vojnicima poginulim tokom istog sukoba", piše u saopštenju.

Iz Skupštine su naveli da je "spomen-obilježje "Vječni plamen" svečano otvoreno 9. oktobra 1998. godine, u znak sjećanja na azerbejdžanske mučenike".

"Izgradnju je nadgledao lično Hajdar Alijev, na čiji predlog je spomenik i podignut. "Vječni plamen", koji je izrađen po projektu arhitekte Elbai Gasimzade, vrijedan je dvije milijarde AZN. Memorijalni kompleks se sastoji od grobnice, koja se nalazi na kruni osmokrake zvijezde sa staklenom kupolom u zlatnom okviru. Godine 2007. podignuti su stubovi Vječnog plamena i od zlata su napravljeni djelovi osmougaone zvijezde i osmokrakog ogledala", kazali su iz Skupštine.

Tokom zvanične posjete Azerbejdžanu, Bečić se susreo se sa predsjednicom Skupštine Sahibom Gafarovom, predjsednikom države Ilhamom Alijevim, premijerom Alijem Asadovim i ministrom vanjskih poslova Azerbjedžana Džejhunom Bajramovim.

Bonus video: