"svi članovi da postupaju u cilju očuvanja nezavisnosti tužilaštva"

Popa pisala Buriću: Spriječiti neprimjereni politički uticaj na Tužilački savjet

"Nastavićemo da sarađujemo sa crnogorskim vlastima i pozivamo ih da prioritetno riješe sva preostala pitanja kako je naglašeno u naknadnom mišljenju Venecijanske komisije o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu", navela je Popa

17585 pregleda 30 reakcija 16 komentar(a)
Popa, Foto: EU info centar
Popa, Foto: EU info centar

Evropska unija (EU) od svih članova Tužilačkog savjeta očekuje da postupaju dosljedno, u cilju očuvanja nezavisnosti državnog tužilaštva, što uključuje i poštovanje principa političke neutralnosti i profesionalizma, te sprečavanja bilo kakvog neprimjerenog političkog uticaja na Savjet, poručila je šefica delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa u dopisu koji je uputila vršiocu dužnosti (v.d.) vrhovnog državnog tužioca (VDT) Draženu Buriću.

To se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu Vrhovnog državnog tužilaštva.

Popa je u dopisu poručila da je u Godišnjem izvještaju Evropske komisije (EK) o Crnoj Gori istaknuto da izmjene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu koje su stupile na snagu u junu 2021. nijesu u potpunosti odgovorile na preporuke Venecijanske komisije u vezi s rizicima politizacije Tužilačkog savjeta.

"Nastavićemo da sarađujemo sa crnogorskim vlastima i pozivamo ih da prioritetno riješe sva preostala pitanja kako je naglašeno u naknadnom mišljenju Venecijanske komisije o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu", navela je Popa.

Prema Popinim riječima potrebno je da Crna Gora dalje napreduje u reformama vladavine prava kako bi nastavila da ide naprijed na svom putu ka EU i ispunila privremena mjerila u okviru Poglavlja 23.

"Budite sigurni da će Delegacija EU u Crnoj Gori nastaviti da prati rad Tužilačkog savjeta u okviru pristupnih pregovora" poručila je Popa u dopisu Buriću.