Pravni fakultet: Vlada da stavi van snage odluku o imenovanju Marojevića

“Vijeće Pravnog fakulteta smatra da je imenovanje paroha Srpske pravoslavne crkve ili vjerskog službenika bilo koje druge vjerske zajednice za člana UO UCG neprimjeren, a u aktuelnom društvenom trenutku i kontraproduktivan akt klerikalizacije jedinog državnog univerziteta u Crnoj Gori”

15696 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Pravni fakultet pozvao je Vladu da stavi van snage odluku o imenovanju paroha nikšićkog Nikole Marojevića za novog člana Upravnog odbora (UO) Univerziteta Crne Gore (UCG).

Kako se navodi u saopštenju Pravnog fakulteta, predstavnik Vlade je javno iznio rezolutan stav da Vlada neće povući Odluku o imenovanju, što, kako su dodali, znači da će ta tema i dalje biti predmet interesovanja crnogorske i šire javnosti.

“Vijeće Pravnog fakulteta smatra da je imenovanje paroha Srpske pravoslavne crkve ili vjerskog službenika bilo koje druge vjerske zajednice za člana UO UCG neprimjeren, a u aktuelnom društvenom trenutku i kontraproduktivan akt klerikalizacije jedinog državnog univerziteta u Crnoj Gori”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da, u sekularnom društvu, odvojenost crkve od države predstavlja princip na osnovu kojeg svaka vjerska organizacija, između ostalog, mora ostati neutralna u odnosu na javne škole i univerzitete.

“Stoga je, posebno u društvima poput crnogorskog, neophodno voditi računa da se vjerski i nacionalni sklad gradi strogim poštovanjem ovog principa”, kaže se u saopštenju.

Imenovanje predstavnika jedne od brojnih vjerskih zajednica u Crnoj Gori za člana UO državnog univerziteta korak je, kako su ocijenili, u suprotnom pravcu, odnosno ka jačanju podjela i podizanja tenzija u crnogorskom društvu.

Pravni fakultet smatra da je riječ i o odluci koja nije u duhu pravnog poretka Crne Gore.

“Vijeće Pravnog fakulteta se pridružuje apelu kojim se od Vlade zahtjeva da stavi van snage predmetnu Odluku i tako doprinese da UCG ostane ustanova visokog obrazovanja svih građana, u kojoj se poštuju Ustav, zakoni i najviši akademski standardi”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: