"Zaštitićemo rijeku Bistricu od samovolje investitora, branimo Crnu Goru i javni interes"

Radovima, koje je izveo investitor, kako napominju, "prekinuti" su i jazovi ka imanjima. U Moračkoj Bistrici, kažu, sve više je mladih koji se vraćaju i bave poljoprivredom
241 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 28.10.2017. 15:51h

Oko 50 mještana Moračke Bistrice, sa protestnog skupa u svom selu, poručili su da će "zaštititi rijeku Bistricu od samovolje investitora", koji je nedavno uz korito krenuo da probija put.

Kolašinac Duško Rakočević, koji je novi vlasnik jednog od imanja u tom selu, mehanizacijom je, kako je u petak konstatovala Komunalna policija, devestirao korito Bistrice.

On je, kako tvrde komunalni policajci, to učinio probijajući priključni put na lokalni put Crkvine-Bistrica. Zbog toga mu je zabranjen nastavak radova.

"Ovim protestom branimo prirodne i državne zakone. Ne radi se ovdje samo o lokalnom interesu, već sprječavanjem uništavanja Bistrice, branimo cijelu Crnu Goru i javni interes. Ne može investitor bez ikavih dozvola i odbrenja da ovako postupa. Ovo je samo početak naše organizovane odbrane sela i rijeke, koju smo čuvali i koja je nas čuvala", poručeno je sa skupa.

Bistrica, kako kažu stariji mještani nikada nije ugrozila okolna imanja, uprkos tome što je planinska brza rijeka.

Radovima, koje je izveo investitor, kako napominju, "prekinuti" su i jazovi ka imanjima. U Moračkoj Bistrici, kažu, sve više je mladih koji se vraćaju i bave poljoprivredom.

Rakočević danas nije došao da razgovara s mještanima, a kako je objasnila njegova supruga Danka, radove su izveli uz saglasnost jednog od vlasnika imanja.

"Nije mi jasna ovakva reakcija, jer smo dobili saglasnost vlasnice imanja, čija je kuća bila ugrožena od vodotoka. Nijesmo prekršili zakon samo je produbljivanjem korita, zaštićeno imanje. U dokumentaciji Uprave za neketnine ovdje je ucrtan put još od ranije", kazala je ona.

Mještani, međutim, tvrde da je investitor imao mnogo lakših i jeftinijih načina da dođe do svog posjeda. Zbog toga im je, kako kažu, vrlo sumnjiva namjera da se put gradi uz samu rijeku.

"Ovaj put će prva sljedeća bujica da odnese. Nije zaštićena kuća, kako tvrde, već su je, bojim se, ovim još više ugrozili. Pored toga oni su, bez dozvole, mašinama ušli i u druge posjede, tako da su napravili i drugo krivično djelo, osim što su promijenili tok rijeke", kaže Marko Medenica.

Radovi u koritu rijeke su, kako tvrdi Vasilije Radović, "silovanje sela i ljudi koji u njemu žive i znak samovolje i bahatosti".

Probijanjem puta je, kako napominje, rijeka podijeljena na dva dijela. Takvo nešto Bistrici do sada, objašnjava Radović, nikada nije urađeno.

Vučica Radović najavljuje da će svi oni kojima je do Bitrice stalo "u okviru zakonskih i moralnih normi biti istrajni u nastojanjima da zaštite rijeku i selo".

Na skupu su prikpljeni 52 potpisa peticije, kojom se od nadležnih traži podrška u zaštiti rijeke u Moračkoj Bistici.

Galerija

Bonus video: