Zgrada robnih rezervi u selu Goransko u Pivi još zjapi prazna

Objekat u selu Goransko, u Pivi, godinama čeka da ponovo bude stavljen u pogon, radnici, njih dvadesetak, napustili to mjesto, zainteresovanih investitora bilo, ali ne i realizacije

2680 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada robnih rezervi u Pivi, Foto: Svetlana Mandić
Zgrada robnih rezervi u Pivi, Foto: Svetlana Mandić

Selo Goransko u Pivi prema popisu iz 2003. godine imalo je 334 stanovnika, a radnih mjesta je bilo više od 200. Radila je Fabrika elektroda, skladište robnih rezervi, restoran “Pivsko oko”, prodavnica... Škola je brojala više od 30 učenika. A onda je počelo zatvaranje radnih mjesta, u školskim klupama sve manje đaka, ove godine ih je troje, kao i stanovnika (na popisu iz 2011. bilo ih je za 60 manje). U Goranskom ništa od pobrojanog više ne radi.

Novi vlasnici Fabrike elektroda, koja će promijeniti djelatnost pa će imati pogone za proizvodnju peleta, stiropora i manje livnice, na proljeće najavljuju njeno otvaranje i posao za pedesetak radnika. U lokalnoj upravi se nadaju da će se i za bivše skladište robnih rezervi, objekat koji je i dalje u dobrom stanju, naći investitor, a sa njim i nova radna mjesta.

robne rezerve Piva
foto: Svetlana Mandić

”Skladište je prestalo da radi 2004. godine, kada je država shvatila da joj robne rezerve više ne trebaju. Radnici, njih dvadesetak, su napustili ovo mjesto, nakon čega je korišćeno za potrebe granične policije. Bila je to njihova stanica, dok nijesu prešli u Plužine i tu se pozicionirali, tako da je 7-8 godina prazno i neupotrebljivo. Ovo je izuzetan objekat, sa preko 2.000 kvadrata. Tu je ogromna industrijska hala, prostor za kancelarije, laboratorije... Za sada je i dalje u dobrom stanju, ali ako se ovako nastavi bojim se da će brzo postati ruševina, kao i mnoge po Crnoj Gori”, kaže za “Vijesti” Slobodan Delić, direktor Parka prirode (PP) “Piva”.

Slobodan Delić
Slobodan Delićfoto: Svetlana Mandić

Tvrdi da je prethodnih godina bilo zainteresovanih ivestitora koji su dolazili da obiđu skladište, interesovali se za pokretanje biznisa, i onda odjednom “nestali”.

robne rezerve Piva
foto: Svetlana Mandić

”Bilo je investitora, ali ne i konačnih dogovora i realizacije. Svi su bili oduševljeni objektom. Bio je jedan čovjek koji se zanimao za proizvodnju cigareta, drugi za proizvodnju poluproizvoda za lovačka oružja, treći za preradu voća i povrća. To su bili ozbiljni biznisi, ali tada nije bilo sluha države, jer svi ti koji su dolazili na neki čudan način su prestali da dolaze ovdje”, ističe Delić.

Selo Goransko, koje je od Plužina udaljeno oko sedam kilometara, nalazi se na dobroj lokaciji koja je, smatra Delić, odlična preporuka za buduće investitore koji bi htjeli da investiraju u bivše skladište.

”Ovo je jako dobra lokacija jer je blizu magistralnog puta, ima riješenu struju i vodu, a Plužine su jako dobro povezane sa Barom i lukom, kao nekom pozicijom u koju dolaze resursi i iz koje odlaze gotovi proizvodi. Svi se nadamo nekom boljitku sa promjenama i novom Vladom, ali za ovo godinu dana niko se nije ni zainteresovao šta tu ima i da se upozna sa resursima. Ovdje kad dođete imate gotov objekat u koji samo treba da se unesu mašine i da se pusti u pogon. Ako država ima nekog investitora, najbolja pomoć koju može da mu da je gotov objekat gdje će početi da proizvodi”, ističe direktor PP “Piva”.

robne rezerve Piva
foto: Svetlana Mandić

Goransko i Brezna su strateškim i planskim aktima Opštine, kako kaže, prepoznati kao industrijske zone, a da li će to ponovo biti, prema njegovim riječima, zavisi od dobre volje države i investitora.

”Svi smo optimisti kada je u pitanju Fabrika elektroda, jer velika je šteta to što se desilo Pivi – što je uništena ista ta fabrika u stanju u kakvom je bila, pilana u Breznima, veliko poljoprivredno gazdinstvo ‘Bajo Pivljanin’, i od nečega što je bilo zaokruženo, došli smo na nulu, ili u minus, pa sad stvaramo nanovo. U svakom slučaju, ne iskoristiti ovakav objekat je velika šteta i za nas u Plužinama, i za čitavu državu. Ako ovo profunkcioniše, to će donijeti nova radna mjesta i ljudi će ostati”, jasan je Delić.

robne rezerve Piva
foto: Svetlana Mandić

Iz Ministarstva najavili valorizaciju neiskorišćenih kapaciteta

Kako su “Vijestima” kazali iz Ministarstva ekonomskog razvoja, Vlada je na sjednici održanoj 29. decembra prošle godine utvrdila Smjernice za revitalizaciju i razvoj prerađivačke industrije.

”U okviru Smjernica jedna od mjera predviđa valorizaciju i stavljanje u funkciju neiskorišćenih kapaciteta u vlasništvu države/lokalnih samouprava, kako bi se valorizovale napuštene hale, skladišta i pogonske zgrade koje su prazne već decenijama. Samim tim, Ministarstvo ekonomskog razvoja će u saradnji sa Upravom za državnu imovinu i katastar, ali i sa svim lokalnim samoupravama, inicirati da se napravi baza ovakvih objekata i izvrši procjena njihovog stavljanja u funkciju proizvodnih kapaciteta”, piše u odgovoru resornog Ministarstva.

Jedan od tih objekata biće i bivše skladište robnih rezervi u Goranskom. Lokalna uprava i mještani nadaju se da će pomenuti objekat biti i jedan od onih koji će biti stavljen “u funkciju proizvodnih kapaciteta”.

Bonus video: