Iz državne fotelje vodi privatnu firmu

Zbog sumnje da su prekršili Zakon o sprečavanju korupcije, Agencija pokrenula postupak protiv dva od tri člana Odbora direktora. Raičević nije prijavila imovinu, Mitrović nije u roku izašao iz kompanije. Bivši direktor Jonuz Mujević prijavio da je u decembru na ime otpremnine i neiskorišćenog odmora dobio preko 65.000 eura

69513 pregleda 42 reakcija 10 komentar(a)
”Monteput” gazduje tunelom Sozina i upravljaće auto-putem, Foto: Monteput
”Monteput” gazduje tunelom Sozina i upravljaće auto-putem, Foto: Monteput

Agencija za sprečavanje korupcije pokrenula je postupak protiv dva od tri člana Odbora direktora “Monteputa” zbog sumnje da su prekršili Zakon o sprečavanju korupcije, potvrđeno je “Vijestima”.

Ministarstvo kapitalnih investicija podnijelo je Vladi predlog za imenovanje članova Odbora direktora “Monteput”, koji je Vlada prihvatila na posljednjoj sjednici u septembru. Na čelu Odbora našao se Aleksandar Božović, a članovi su i Stefan Mitrović i Snežana Raičević.

Uvidom u registar imovinskih kartona Agencije, može se vidjeti da Raičević, na primjer, nije dostavila svoj u zakonskom roku od 30 dana od stupanja na funkciju.

Javni funkcioner dužan je u roku od 30 dana da dostavi imovinski karton, u suprotnom će biti izrečena kazna od 500 do 2.000 eura.

Na pitanja “Vijesti” da li je predala imovinski karton, iz Agencije su kazali da nije.

”Agencija je protiv nje pokrenula postupak kako bi pribavila relevantne informacije i utvrdila da li je prekršio odredbe Zakona o sprječavanju korupcije”, navodi se u odgovoru.

Raičević nije odgovorila na pitanja “Vijesti”.

Za razliku od nje, imovinski karton je dostavio Mitrović.

On je primao nepunih 250 eura iz dva privredna društva - malo više od 125 eura iz “M pro consulting and engineering”, a nešto manje od toga iz “Aim studia”.

Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata, Mirović je upisan kao izvršni direktor “M pro”. Djelatnost “M pro” su inženjerske djelatnosti i tehničko savjetovanje.

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da u roku od 30 dana od stupanja na funkciju podnese ostavku na upravljačke pozicije u privrednim društvima. Prema odgovoru Uprave prihoda i carina, on to nije uradio u zakonskom roku, jer je i dalje upisan kao izvršni direktor.

I prema podacima kojima raspolaže Agencija, Mitrović nije podnio ostavku na mjesto izvršnog direktora.

”Agencija je protiv njega pokrenula postupak kako bi pribavila relevantne informacije i utvrdila da li je prekršio odredbe Zakona”, navodi se u odgovoru na pitanja “Vijesti”.

Za kršenje Zakona u ovom dijelu takođe je predviđena novčana kazna do 2.000 eura.

Mitrović takođe nije odgovorio na pitanja “Vijesti”.

Ovaj član Odbora direktora vlasnik je stana od 43 metra kvadratnih koje je stekao kupovinom, a nije dao Agenciji saglasnost za pristup bankarskim računima.

U medijima je poslije imenovanja objavljeno da je on kum sina premijera Zdravka Krivokapića i bratanić ministra ekologije Ratka Mitrovića. Ove navode niko do njih nije demantovao.

Pristup računima nije dao ni predsjednik Odbora Aleksandar Božović.

Prije nego što je prešao u “Monteput”, Božović je bio odbornik Demokrata u Skupštini Glavnog grada. Prema posljednjem redovnom godišnjem imovinskom kartonu, osim odborničke naknade od 150 eura, primao je po 900 eura plate od slobodne profesije, od čega tri mjeseca i varijabile od po 300 eura.

Božović je vlasnik stana od 43, a supruga Ksenija Božović stanova od 37, 43 i 45 metara kvadratnih, od kojih je svaki stečen kupovinom, osim najvećeg koji je naslijeđen. Osim toga, ona je takođe naslijedila dio zemljišta.

Supruga je vlasnica “mazde 3” iz 2016. godine, a na kraju prošle godine imala je ušteđeno preko 62.000 eura.

Predsjednik Odbora direktora od novebra 2018. godine vraća 37.282 eura stambenog i 5.000 eura potrošačkog kredita u ratama od 273 i 77 eura.

Božović je prošlog mjeseca prijavio uvećanje imovine od 53.000 eura, a kao osnov sticanja naveo prodaju imovine.

Vlada je krajem septembra smijenila dotadašnji Odbor direktora “Monteputa”, u kojem su bili bivši poslanik DPS-a Nikola Divanović, Zahit Ličina i Nikola Đurović.

Na mjesto izvršnog direktor državnog preduzeća krajem novembra izabran je Milan Ljiljanić.

Ljiljanić je u prvom kartonu po stupanju na javnu funkciju prijavio da je zarađivao do tada 1.500 eura mjesečno, a supruga Dragana Ljiljanić malo više od njega.

On je vlasnik stana od 60, ona od 54 metra kvadratna. Ona je takođe naslijedila djelove više nekretnina i zemljišta.

Supruga od 2019. godine otplaćuje 26.000 eura stambenog kredita u ratama od 212 eura.

Na direktora se vode tri vozila dva “audi 6” iz 2012. godine i dvije godine stariji “folksvagen tiguan”. Sva tri automobila stečena su kupovinom.

Mujeviću 65.000 eura za otpremninu i neiskorišteni odmor

Doskorašnji direktor “Monteputa” Jonuz Mujević prošlog mjeseca napustio je državnu kompaniju sa više od 65.000 eura.

Tog mjeseca mu je isplaćena otpremnina od nepunih 58.400 eura i gotovo 7.200 koje je dobio na ime naknade štete za neiskorišćeni godišnji odmor.

Mujević
Mujevićfoto: Monteput

Do tada je svakog mjeseca primao platu od 2.300 eura.

Njegova supruga Enida Mujević radi u Centru za ekotoksikološka ispitivanja, gdje je uglavnom primala po 1.237 eura, ali je dobila u oktobru i zimnicu od 432, a mjesec kasnije još 478 eura na ime drugog prihoda.

Ona je prijavila 49.900 eura od prodaje nekretnine, a on od ranije ima prijavljeno 7.500 eura od prodaje garažnog mjesta i 10.000 eura gotovine.

Predstavnik Bošnjačke stranke je vlasnik stana od 72 metra kvadratna, sa suprugom je suvlasnik stana od takođe 72, vlasnik je polovine nepokretnosti koja se vodi pod “ostalo” od 53 i gotovo trećine od 121 metra kvadratnog zemljišta. Supruga je nedavno naslijedila kuću od 32 metra kvadratna i dio zemljišta.

Mujević od kraja 2017. godine u ratama od 66 eura vraća 80.000 eura stambenog kredita, a od sredine 2018. godine i 10.000 potrošačkog, u ratama od 193 eura.

On nije dao saglasnost za uvid u bankarske račune.

Bonus video: