Ulaganje koje se isplati

Zimski raspust polako se približava kraju, pa će se učenici uskoro naći u školskim klupama. U Oxford Centru , internacionalnoj školi stranih jezika, uveliko teku pripreme za početak proljećnog semestra.

33890 pregleda 69 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Oxford Centar
Foto: Oxford Centar

“Nastava u našem centru pocinje 31.januara, i u toku je upis polaznika za sve nivoe znanja za engleski, italijanski i njemaćki jezik. Dakle, imamo programe za predškolce, osnovce, srednjoškolce, kao i za odrasle zainteresovane kandidate”, kaže Marko Lopičić, direktor nastave u Oxford centru. On je naglasio da se zbog aktuelne epidemiološke situacije, nastava izvodi uz strogo poštavanje svih propisanih epidemioloških mjera, te shodno tome i broj polaznika u grupama je ograničen, pa savjetuje sve zainteresovane da na vrijeme obezbijede svoje mjesto u grupi. Ističe, da nema starosnih ograničenja za pohađanje kurseva u ovoj školi, i kao zanimljivu činjenicu ističe polaznika od 77 godina, koji je odlučio da uči engleski jezik kako bi se lakše sporazumijevao sa svojim unucima koji su rođeni i žive u inostranstvu.

“ Naša vrata su svima otvorena, a garantujemo da svi oni koji dođu na naše kurseve engleskog, italijanskog ili njemačkog, savladavaće sve četiri jezičke vještine kroz interaktivan metod nastave“, kaže Lopičić, dodajući da svisa određenim predznanjem zainteresovani za neki od kurseva mogu besplatno obaviti testiranje u Centru kako bi se odredio nivo znanja za upis na odgovarajući stepen.

najmlađi učenici na času
najmlađi učenici na časufoto: Oxford Centar

Potvrda kvaliteta u vremenu pandemije

Prethodne dvije godina su donijele mnogo izazova, pa ni obrazovanje nije bilo pošteđeno. Međutim,kaže Lopičić, trudili su se da kvalitet ne trpi, a potvrda tome je produžetak EQUALS licence na četiri godine.

“ Ukratko ću reći, da se radi o Asocijaciji evropskih škola visokog kvaliteta, čiji smo punopravni član od 2006.godine, kao prvi na Balkanu i jedini u Crnoj Gori. Koliko se radi o ozbiljnoj organizaciji, govori činjenica, da smo za sami pristup u istu, morali proći 168 rigoroznih zahtjeva/standarda koji potvrdjuju kvalitet nastave. Prethodne godine, tačnije u aprilu, inspektori EQUALS –a, su boravili u našem Centru i nakon svih detaljnih provjera, naša akreditacija je obnovljena, tako da je naša škola još jednom dobila potvrdu kvaliteta kao jedina škola u Crnoj Gori sa Evropskom licencom,“kazao je Lopičić, dodajući da pored ovog visokog priznanja škola ima certifikat za kvalitet ISO 9001, a da je prva privatna škola koja je dobila licencu Ministarstva prosvjete. On je istakao da u Centru rade iskusni profesori stranih jezika, mnogi od njih su magistri i doktori nauka, koji konstantno unapređuju svoje vještine i kompentencije, kroz razne seminarei edukacije koji se organizuju kako u našoj školitako i van nje. Seminari su akreditovani od Zavoda za školstvo.

nastavni kadar na obuci, februar 2020
nastavni kadar na obuci, februar 2020foto: Oxford Centar

Oxford Centar, sa međunarodno priznatim diplomama, više od tri decenije kroz najkvalitetnije i najsavremenije metode učenja stranih jezika, potvrđuje evropske standarde kvaliteta. U to su se uvjerili mnogi zaposleni u ministarstvima, Skupštini Crne Gore, hotelijeri, turistički radnici, kao i zaposleni u Zavodu za zapošljavanje.

Akcenat nastavnog procesa stavljaju na interaktivnost među učenicima, a nastavni program je u skadu sa najvišim evropskim standardima.

“ Svjesni smo da svako vrijeme nosi neke nove trendove u svakoj životnoj oblasti, pa tako i u obrazovanju. Trendovi u obrazovanju i nastavnom procesu se konstantno mijenjaju. S tim u vezi naš nastavni kadar kroz kontinuirane obuke i usavrševanja nastavu realizuje na kreativan i prije svega interaktivan način. Interaktivna metoda nastave, posebno je važna u najranijem uzrastu učenja jezika, a istakao bih da su naši najmlađi polaznici, učenici prvog razreda, koji u tom uzrastu uče novi jezik kroz igru, glumu, pjesmu… i upravo kroz ovaj uzrast se najbolje i pokazuje efikasnost interaktivne metode učenja jezika”, objašnjava Lopičić. Kvalitetu nastave, dodaje on, doprinosi i to što su učionice opremljene audio i vizuelnom opremom koja omogućava savladavanje jezika na lakši i zanimljiviji način, posebno mlađim polaznicima. Naši polaznici su oduševljeni sa literaturom i interaktivnim tablama koje učenje prave zabavnijim i lakšim.

veseli tinejdžeri po završetku kursa
veseli tinejdžeri po završetku kursafoto: Oxford Centar

Odgovorno i uspješno odgovorili izazovima

Pandemija korona virusa, donijela je svakako nove izazove i u ovoj školi, pa se od marta 2020.godine pa do danas uspješno bori da nastavu omogući svima koji žele da svoje znanje jezika kontinuirano unapređuju.

“Pandemija nas je sve suočila sa velikim izazovima, ali kao škola uspješno smo odgovorili na potrebe naših polaznika i trudeći se i želeći da i dalje zadržimo prepoznatljiv kvalitet nastave, odlučili smo da polaznicima ponudimo online nastavu preko najsavremenije Microsoft Teams platforme, za koju je naš nastavni kadar prošao višednevne obuke. U početku kao što i znate, online nastava je bila jedini način obrazovanja globalno pa tako i kod nas. Međutm, iako smo se svi radovali povratku u učionice, online nastava i dalje je ostala “živa” za sve one naše polaznike koji nijesu u mogućnosti da nastavu prate u učionici.Poseban akcenat bih stavio na one polaznike koji nijesu u mogućnosti da nastavu pohađaju u našim školama u Podgorici, Baru, Bijelom Polju, Nikšićuili Budvi. Oni takođe imaju mogućnost da pohađaju online naše kurseve, pa tako sada imamo polaznike iz Rožaja, Berana, Mojkovca, Kolašina, takoreći iz svih krajeva Crne Gore koji uspješno završavaju naše kurseve. U ovim nimalo lakim vremenima, vodili smo se motom ako ne možete vi do nas, mi imamo mogućnost da stignemo do vas. I to je naš zajedniči uspjeh, na koji smo veoma ponosni”, istakao je Lopičić.

online čas - Microsoft teams platforma
online čas - Microsoft teams platformafoto: Oxford Centar

Prozor u svijet

Polaznici ove škole kojih je za svo ovo vrijeme bilo više od 100 000 sa diplomama iz Oxford Centra uspješno su završavali ili završavaju koledže širom svijeta.

“ Za sve ove godine, mogu reći veoma uspješnog poslovanja, prepoznati smo kao škola, koja svojim polaznicima pomogne da otvore vrata u svijet, da svoje obrazovanje nastave na prestižnim svjetskim univerzitetima. Mnogi naši polaznici, danas su uspješni studenti, van granica naše zemlje i kako i sami tvrde, bili smo im vjetar u leđa kada su jezici u pitanju”, istakao je Lopičić.

Jedan od uspješnih polaznika Oxford Centra je i Matija Pejović koji je svoje iskustvo učenja engleskog jezika podijelio sa nama, objasnio je i koliko mu je znanje stečeno u ovoj školi pomoglo da svoje obrazovanje nastavi na jednom od prestižnih svjetskih univerziteta.

Polaznici Oxford Centra objašnjava Lopičić, uvijek imaju mogućnost da u kontaktu sa Upravom škole dobiju savjet, pomoć, preporuku ukoliko se odluče da svoje školovanje nastave na prestižnim koledžima ili univerzitetima.

“Ne smijemo zanemariti činjenicu da pored toga što pripadamo EQUALS mreži evropskih škola, mi imamo saradnju i zastupništvo sa mnogim agencijama za razmjenu studenata, i uvijek smo spremni da našim polaznicima pomognemo da ostvare kontakt sa prestižnim univerzitetima u Velikoj Britaniji, i samim tim pomognemo mnogima da se otisnu u svijet “, navodi Lopičić, i dodaje da većina univerziteta u Engleskoj kao i veliki broj univerziteta širom svijeta prihvata certifikate Oxford Centra kao zadovoljavajući uslov za upis onih kandidata kojima engleski nije maternji jezik. “ Usklađenost naših sertifikata sa Zajedničkim evropskim okvirom za jezike omogućavanjihovo poređenje sa različitim nacionalnim standardima u obrazovnim institucijama širom Evrope”, ističe Lopičić.

Oxfrod Centar je agent za St Clare’s College – Velika Britanija
Oxfrod Centar je agent za St Clare’s College – Velika Britanijafoto: Oxford Centar

Povoljne cijene kurseva

U Oxford Centru ističu da su cijene četvoromjesečnih kurseva izuzetno povoljne kako za osnovce tako i za odasle polaznike.

“Cijena četvoromjesečnog kursa, za učenike od prvog do sedmog razreda iznosI 120 eura , odnosno 240 eura za tinajdžere i odrasle polaznike. Naši polaznici imaju mogućnost plaćanja u dvije rate. Ako izračunamo, zaista možemo reći da imamo povoljne cijene, jer primjera radi jedan školski čas za osnovce iznosi svega 3.75 eura,” objasnio je Lopičić.

Nastava se izvodi dva puta sedmično, čas u trajanju od 45 minuta za osnovce, odnosno sat ipo za odrasle.