akcija za ljudska prava o ispisivanju grafita na Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg pored Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici

HRA: Oštro osuđujemo podsticanje mržnje i vjersku netoleranciju, policija i tužilaštvo da istraju u svojim nadležnostima

Iz HRA apeluju na Vladu Crne Gore da hitno usvoji Strategiju za borbu protiv govora mržnje koji, kako navode, sve više opterećuje crnogorsko društvo

4096 pregleda 2 komentar(a)
Akcija za ljudska prava, Foto: HRA
Akcija za ljudska prava, Foto: HRA

Akcija za ljudska prava (HRA) oštro je osudila podsticanje mržnje i vjersku netoleranciju izraženu ispisivanjem grafita na Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg pored Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Kako navode u saopštenju, HRA apeluje na policiju da istraje u pronalaženju i identifikovanju počinilaca, a na tužilaštvo da insistira na utvrđivanju krivične odgovornosti u skladu sa Krivičnim zakonikom.

"Neophodno je ozbiljno i dosljedno kažnjavati svaki oblik govora mržnje kako bi se se stalo na put ovakvoj praksi koja urušava osnovne principe demokratije i ljudskih prava u prirodno raznolikom crnogorskom društvu. Nažalost, učestale poruke govora mržnje usporavaju napredak demokratije u Crnoj Gori, koja se mora baviti složenijim zadacima od neprestanog osvrtanja na primitivizam oličen u govoru mržnje", navodi se u saopštenju.

Iz HRA apeluju na Vladu Crne Gore da hitno usvoji Strategiju za borbu protiv govora mržnje koji, kako navode, sve više opterećuje crnogorsko društvo.

"Strategijom bi se jasno dalo do znanja da je država odlučna da stane na put svakom obliku izazivanja mržnje, koji je i zabranjen zato što ne doprinosi javnom interesu već produbljuje podjele i negativne stereotipe, i vodi u fizičko nasilje", zaključuje se u saopštenju.