MPNKS: Reformisani Pravilnik o unutrašnjoj sistematizaciji i organizaciji otvara novo poglavlje za oblast sporta

Iz resora ministarke Bratić navode da novim organizacionim, rješenjem redukovan je broj izvršilaca za 40%, čime je "ujedno značajno podignuta efikasnost u radu i funkcionisanju ovog javnopravnog organa.

5847 pregleda 2 komentar(a)
Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, Foto: Ministarstvo prosvjete

Podnošenjem novog Pravilnika o unutrašnjoj sistematizaciji i organizaciji završen prvi reformski zahvat koji pretpostavlja procese racionalizacije i optimizacije Uprave za sport i mlade, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS).

Iz resora ministarke Bratić navode da novim organizacionim, rješenjem redukovan je broj izvršilaca za 40%, čime je "ujedno značajno podignuta efikasnost u radu i funkcionisanju ovog javnopravnog organa."

"Sljedstveno navedenom, novi reformski zahvat uključuje procese profesionalizacije i digitalizacije Uprave za sport i mlade, sa namjerom da ovaj javnopravni organ bude servis građanima u oblastima sporta i mladih", navodi se u saopštenju.

Kako navode, Uprava za sport i mlade u partnerstvu sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta je donošenjem novog Pravilnika o uslovima, načinu, postupku i kriterijumima za dodjelu sredstava i kontrolu nad realizacijom programa sportskih organizacija, "otvorila novo razvojno poglavlje za oblast sporta."

"Naime, ovim podzakonskim aktom uređuje se sistem finansiranja sporta, uslovi se jasnije definišu, a kriterijumi kvantifikuju. Na taj način osiguraće se primjena najviših standarda koji su praksa u zemljama sa razvijenim sistemima sporta kako bi se obezbijedilo transparentno, namjensko i programsko trošenje novca poreskih obveznika", navodi se u saopštenju.

Zaključuju da novi izazovi, posebno u borbi protiv negativnih pojava u sportu "poput antidopinga, korupcije, nasilja na sportskim manifestacijama i namještanja sportskih rezultata zahtijevaju posve drugačiji institucionalni aranžman."

Bonus video: