Nakon 26 godina

U Šavniku planiraju gradnju dvije zgrade

Za izgradnju jedne zgrade, koja će biti namijenjena penzionerima i onima koji su u stanju socijalne potrebe, budžetom je opredijeljeno 200 hiljada eura

7679 pregleda 278 reakcija 15 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

U Šavniku bi, nakon 26 godina od kada je izgrađena posljednja, ove godine trebalo da se grade dvije stambene zgrade.

Kako je “Vijestima” kazao predsjednik Opštine Jugoslav Jakić, lokalna uprava je obezbijedila zemljište, u oktobru su izdati urbanističko-tehnički uslovi, urađeno je idejno rješenje, a završen je i glavni projekat.

”Za izgradnju jedne zgrade, koja će biti namijenjena penzionerima i onima koji su u stanju socijalne potrebe, budžetom je opredijeljeno 200 hiljada eura, a nadamo se da ćemo ostatak novca dobiti od države i da ćemo zajedničkim snagama uraditi tu zgradu čija je vrijednost procijenjena na oko pola miliona”, kazao je Jakić.

Prema njegovim riječima, od penzionera i Centra za socijalni rad očekuju spisak osoba kojima je stan potreban, a u toj zgradi mjesta će biti i za stanare starih oronulih baraka koje se će biti srušene, a prostor oslobođen za zgrade koje bi se nekada mogle graditi.

”Odlukom ćemo definisati na koji način će ti stanovi biti dodijeljeni - pojedini će ih dobiti na korišćenje, moguće i da će biti onih kojima će biti dati besplatno, u svakom slučaju uslovi će biti izuzetno povoljni za buduće korisnike”, kazao je Jakić.

Što se druge zgrade tiče, vjerovatno će Opština ući u privatno-javno partnerstvo, a jedan dio stanova je planiran da bude dodijeljen mladim bračnim parovima, kako bi na taj način dali doprinos u smanjenu sve većih migracija i pružili šansu mladima da ostanu. Obje zgrade imaće po dvadesetak stanova.

Budžetom je ove godine planirano i da Opština izdvoji 55 hiljada eura za uređenje fasada postojećih zgrada. Prošle godine je uređen dio fasada, a lokalna uprava je finansirala kompletne radove. Ove godine planiraju i da rekonstruišu jednu od najstarijih zgrada u Šavniku koja je ugrašena prije više od pola vijeka, a za tu svrhu izdvojili su 70 hiljada eura.