"i pored pritisaka i problema"

Pejović: Postupak davanja šuma u državnoj svojini na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju bio uspješan

"Samo u ovom pozivu određene količine su dodjeljene po cijeni od 75 eura po metru kubnom, što se u prošlosti dodjeljivalo za 17 eura. Računica je i više nego jasna i očigledna zbog čega je po ko zna koji put prikazana manjkavost dosadašnjeg koncesionog modela", rekao je Pejović

2165 pregleda 3 komentar(a)
Pejović, Foto: Uprava za šume
Pejović, Foto: Uprava za šume

Postupka davanja šuma u državnoj svojini na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju, za 2021. godinu bio je uspješan i pored pritisaka i problema sa kojima se suočavala Tenderska komisija. To je ocjenjeno iz Uprave za šume nakon zvanične objave rezultata postupka.

"Uprava za šume obavještava svu zainteresovanu javnost da smo veoma zadovoljni sa ostvarenim rezultatima. Posebno smo ponosni što smo i pored brojnih sabotaža i osuda po pitanju Javnog poziva 4 postigli veoma dobar uspjeh, sa veoma dobrom cijenom za preostalu drvnu masu koja je bila predmet ovog poziva. Pored svih izazova, pritisaka i problema sa kojima se suočila Tenderska komisija u ovom procesu, sa zadovoljstvom konstatujemo da je uspješno završila sprovođenje postupka za davanje šuma u državnoj svojini na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju, za 2021. godinu po Javnom pozivu 4 i da su Odluke po ovom pozivu objavljene na našem web sajtu. Uzimajući u obzir kvalitet preostale drvne mase, koji nije bio na zavidnom nivou, a koja je dodjeljena putem ovog poziva, pozitivno smo iznenađeni kako brojem pristiglih ponuda, tako i postignutom visokom cijenom", saopšteno je iz Uprave za šume.

Napominju da su na ovom javnom pozivu bilo ponuđača koji su po prvi put učestvovali, što ih kako ističu posebno raduje.

"S obzirom da usled ranije utvrđenih procedura, koje sada nisu mogle biti promjenjene, na način na koji bismo mi željeli, a što ćemo u narednom periodu uraditi, žao nam je što određeni broj ponuđača i pored dobre ponuđene cijene nije mogao učestvovati na pozivu, zbog čega je i odziv je bio nešto manji. Međutim, konačni rezulatati su veoma zadovoljavajući, posebno ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da na ovom Javnom pozivu 4 imamo i ponuđače koji učestvuju prvi put, što nas posebno raduje", navodi se u saopštnju.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za šume, Srđan Pejović istakao je da je ponosan na konačni ishod Javnog poziva, koji je dokazao da planirane reforme u kojima će poseban akcenat biti na cijeni drvnih sortimenata imaju dobro utemeljenje u praksi.

"Samo u ovom pozivu određene količine su dodjeljene po cijeni od 75 eura po metru kubnom, što se u prošlosti dodjeljivalo za 17 eura. Računica je i više nego jasna i očigledna zbog čega je po ko zna koji put prikazana manjkavost dosadašnjeg koncesionog modela", rekao je Pejović.

Naglasio je da i pored odličnih finansijskih efekata Javnog poziva 4 i dalje po trenutno važećim zakonima 70 odsto ostvarenog prihoda odlazi u budžet lokalnih samouprava, a preostalih 30 odsto u državni budžet, zbog čega Upravi za šume ruke ostaju vezane da realizuje bilo kakve aktivnosti kojima bi se stanje crnogorskih šuma poboljšalo.

"Činjenica da je iz godine u godinu budžet Uprave za šume sve manji i manji, i pored dobrih poslovnih rezultata, ne ostavlja prostora za bilo kakve aktivnosti kojima bismo unaprijedili i poboljšali trenutno stanje u šumarskom sektoru. U narednom periodu aktivno ćemo raditi na transformaciji dosadašnjeg načina gazdovanja crnogorskim šumama i raditi na razvijanju ovakvog sistema koji bi doprinio ekonomski isplativom i održivom gazdovanju crnogorskim šumama. Ukoliko imate u vidu da nam za realizaciju ovogodišnjeg Programa gazdovanja šumama nedostaje 3 miliona eura, onda je teško da možete govoriti o unaprijeđenju, reformama i ulaganju u crnogroske šume“, rekao je Pejović.

Ističe da što hitnije mora doći do temeljnih izmjena određenih zakonskih rješenja.

"Koje bi nam pomogle da uspješne finansijske rezultate poslovanja uložimo u naše šume, stručni kadar i koje bi nam omogućile da zaposlimo znatno veći broj ljudi u šumarstvu, kako bi unaprijedili i zaštitili nacionalni resurs na način na koji to zaslužuje. Uložićemo dodatne napore kako bismo utemeljili put razvoja crnogorskog šumarstva po ugledu na razvijene zemlje, kojim je odavno trebalo da se krene. U tim planovima očekujemo aktivnu podršku svih relevantnih institucija, čime ćemo izgraditi stabilan šumarski sektor koji će biti nosilac crnogorskog privrednog i ekonomskog razvoja“, zaključio je Pejović.