CGO: Krivokapić ignoriše Ustav i većinski stav građana oko pitanja vjeronauke

Istraživanje CGO-a i agencije Damar, iz oktobra prošle godine, pokazalo da 58,9 odsto građana ne podržava uvođenje vjeronauke u školama, podsjećaju iz te NVO

5273 pregleda 2 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) saopštio je da premijer Zdravko Krivokapić ignoriše Ustav i većinski stav građana oko pitanja vjeronauke.

Iz te NVO su izrazili zabrinutost usljed činjenice da Vlada, kako su kazali, nije prepoznala javni interes i predložila izmjenu spornog člana Nacrta Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, čiji je sadržaj poznat iz medija, a koji Vlada do danas nije objavila.

Kazali su da je Vlada, u pismu upućenom poglavaru te vjerske zajednice, koje potpisuje premijer Zdravko Krivokapić, morala ukazati na neophodnost izmjene odredbe koja se odnosi na nastavu vjeronauke u javnim obrazovnim ustanovama.

"Objavljeni član tog Ugovora, koji Vlada nikad nije demantovala, bio bi u suprotnosti sa Ustavom i poretkom države, na šta je CGO upozoravao, jer se njime urušava i koncept sekularnosti u multikonfesionalnoj države Crne Gore", saopštili su iz CGO-a.

Podsjećaju da je istraživanje te NVO i agencije Damar, iz oktobra prošle godine, pokazalo da 58,9 odsto građana ne podržava uvođenje vjeronauke u školama.

Bonus video: