Vrijedna donacija za Nacionalni park

Unaprjeđenje zaštite kolonije kudravog pelikana na Skadarskom jezeru

Direktor NPCG kazao kako očekuju da će novi menadžment nastaviti dobru saradnju i komunikaciju sa svim subjektima koji doprinose unaprjeđenju zaštite jezera

3512 pregleda 0 komentar(a)
Prakljačić i Bulatović sa predstavnicima NP Skadarsko jezero, Foto: NPCG
Prakljačić i Bulatović sa predstavnicima NP Skadarsko jezero, Foto: NPCG

Nacionalni parkovi Crne Gore - Nacionalni park Skadarsko jezero dobili su vrijednu donaciju, plovilo i vanbrodski motor, zahvaljujući nevladinoj organizaciji „Noé“, a u sklopu projekta „Osnaženje lokalnih zajednica i interesenata u održivom upravljanju biodiverzitetom Skadarskog jezera“, finansiranog od strane Critical Ecosystem Partnership Fund i Francuske razvojne agencije.

„Donacija za NP Skadarsko jezero je veoma važna u unapređenju zaštite gnijezdeće kolonije pelikana. Zahvaljujući novim sredstvima, plovilu i vanbrodskom motoru, povećaće se funkcionalnost zaštite pelikana i operativnost Službe zaštite Parka u cilju očuvanja ukupnih vrijednosti zaštićenog područja,“ istakao je direktor NPCG Aleksandar Bulatović.

Iz NPCG su ovim povodom istakli i odličnu, dugogodišnju saradnju sa NVO Noé i kordinatorkom projekta u Crnoj Gori Bjankom Prakljačić, koja je, kako je saopšteno, svojim trudom i zalaganjima pokazala izrazitu posvećenost na realizaciji aktivnosti u okviru ovog projekta.

„Istovremeno očekujemo da će novi menadžment i u narednom periodu nastaviti dobru saradnju i komunikaciju u cilju realizacije planiranih aktivnosti, ne samo sa ovom NVO, već i sa svim subjektima koji doprinose unapređenju zaštite ovog jedinstvenog područja“, zaključio je Bulatović.

Novo plovilo
Novo plovilofoto: NPCG

Prakljačić je kazala da je „formiranje takozvane ´pelikanske patrole´ jako važno za očuvanje kolonije kudravog pelikana čije uznemiravanje tokom perioda gniježđenja rezultira gubitkom jaja i mladih pelikana. Nadam se da će ovo plovilo i vanbrodski motor omogućiti sigurnije gniježđenje pelikana i unaprijeđenje zaštite Skadarskog jezera.”

Primopredaja donacije realizovana je danas u NP Skadarsko jezero kod Upravne zgrade na Vranjini.